Vereisten voor reizigers die gevaccineerd zijn tegen Covid-19

Bewerkt: nov 13, 2022 | Tags: COVID-19, Canada visum, Canada eTA

Met de nieuwe regelgeving voor reizigers die tegen Covid-19 gevaccineerd zijn, is het bezoeken van Canada eenvoudiger dan het sinds aanvang van de pandemie geweest is. Er zijn echter nog steeds regels die u moet volgen, dus als u van plan bent om naar Canada te reizen, zorgt u dan dat u alles heeft gedaan wat u moet doen. U zult moeten aantonen bij de Canadese autoriteiten dat u gevaccineerd en getest bent, alsmede aantonen dat u indien nodig veilig in quarantaine kunt gaan. Als u deze informatie niet kunt vertonen kan dit tot vertraging leiden of u zelfs weerhouden om in uw vliegtuig te stappen of Canada te betreden. Om u te verzekeren van een soepele en veilige reis, zorgt u ervoor dat u op de hoogte bent van de regels die van toepassing zijn voor gevaccineerde internationale reizigers naar Canada.

Wie is een gevaccineerde reiziger?

De nieuwe regelgeving voor het reizen naar Canada is van toepassing op mensen die gevaccineerd zijn. Maar één dosis betekent niet dat u automatisch gekwalificeerd bent voor deze vrijstellingen. Om aan de vereisten te voldoen moet u een volledige kuur van een van de acht vaccins hebben ondergaan die door de Canadese overheid erkend zijn. Dit zijn de vaccins:

 • AstraZeneca/COVISHIELD
 • Bharat Biotech
 • Janssen/Johnson & Johnson
 • Moderna
 • Novavax
 • Pfizer-BioNTech
 • Sinopharm BIBP
 • Sinovac

Misschien heeft u twee doses van hetzelfde vaccin ontvangen, of een dosis van twee verschillende vaccins; allebei zijn acceptabel. Indien u het Jansen/Johnson & Johnson vaccin heeft ontvangen, heeft u misschien maar een dosis gekregen. Dit is het enige vaccin waarbij u als gevaccineerd reiziger gekwalificeerd kunt worden als u maar één dosis heeft gekregen.

De datum van uw vaccinatie speelt ook een rol bij het vaststellen van uw status van gevaccineerd reiziger. U dient uw laatste dosis te hebben ontvangen tenminste 14 dagen voordat uw vlucht vertrekt (of vóór uw datum van aankomst in Canada, als u over land of zee reist).

Het aantonen van uw vaccinatie status

Om aan te tonen dat u de vereiste doses heeft ontvangen, heeft u een bewijs van vaccinatie nodig. Als het originele document niet in het Engels of het Frans is, heeft u een gecertificeerde vertaling in een van deze talen nodig. De vertaling moet gestempeld zijn, of het lidnummer van een beroepsvereniging van vertalers dragen. Als u op reis bent dient u zowel het originele document als de vertaling mee te brengen; zorg daarom dat u ze bij elkaar houdt.

ArriveCAN gebruiken

Zoals alle reizigers naar Canada dienen gevaccineerde reizigers hun persoonlijke gegevens en hun reisgegevens in te voeren door ArriveCAN te gebruiken. Deze mobiele app is beschikbaar voor Android en iOS apparaten bij Google Play of de App Store. Als u geen toegang heeft tot een Android of iOS apparaat, of als u ondersteunende technologie nodig heeft zoals een schermlezer, dan kunt u de webversie van ArriveCAN  gebruiken. ArriveCAN is beschikbaar in het Engels, Frans of Spaans.

Er bestaan wat uitzonderingen voor reizigers die niet in staat zijn ArriveCAN te gebruiken. Als u door een handicap gehinderd wordt de app te gebruiken, of als u uit een gebied komt waar de app niet beschikbaar is ten gevolge van overheidscensuur of ontoegankelijkheid van internet, kunt u hiervan vrijgesteld worden. Op dezelfde manier kunnen asielzoekers en vluchtelingen vrijgesteld worden van de ArriveCAN verplichting. De meeste reizigers dienen hun gegevens echter in te voeren via ArriveCAN.

Als u een ArriveCAN account gecreëerd heeft, zal u gevraagd worden uw persoonlijke gegevens en reisgegevens in te voeren. Dit dient te geschieden 72 uur vóór uw aankomst in Canada. U dient ook bewijs te tonen van uw quarantaineplan, ofschoon volledig gevaccineerde reizigers bij aankomst doorgaans niet in quarantaine hoeven te gaan. Dit plan is toch vereist omdat het nodig zou kunnen zijn in geval van een positieve test tijdens de screening en omdat de mogelijkheid voor een vrijstelling wegens volledige vaccinatie pas beoordeeld kan worden als u bent aangekomen.

Zodra u uw gegevens heeft ingevoerd in ArriveCAN, krijgt u een ontvangstbewijs, ofwel via de app of via e-mail indien u de webversie gebruikt. Denkt u eraan het bewijs te controleren om de letter naast uw naam te zien. Als u een (I), (V) of (A) ziet, is uw vaccinatiestatus bij ArriveCAN ingevoerd.

Reizen met ongevaccineerde kinderen

Zelfs als u gevaccineerd bent, gaat u misschien op reis met kinderen die te jong zijn om hun vaccinaties te hebben ontvangen. Voor eventuele ongevaccineerde kinderen dient u bewijs te tonen van een Covid-19 test alvorens aan boord te gaan van een vliegtuig of alvorens Canada te betreden indien u over land of zee reist. De tests die worden geaccepteerd zijn:

 • Een negatieve antigen test binnen 24 uur voordat u vertrekt
 • Een negatieve moleculaire test binnen 72 uur voordat u vertrekt
 • Een positieve moleculaire test meer dan 10, maar minder dan 180 dagen voordat u vertrekt

Aan de grens

Wanneer u in Canada aankomt, dient u in staat te zijn bewijs te overleggen aan de grensbeambten dat u toestemming heeft het land te betreden. U moet uw ArriveCAN ontvangstbewijs kunnen tonen en uw bewijs van vaccinatie. Dit kan door middel van een origineel document of een papieren kopie; digitale kopieën worden niet geaccepteerd. U heeft ook de testuitslagen van eventuele ongevaccineerde kinderen nodig. U moet in staat zijn uw quarantaineplan te documenteren. De reisdocumenten die u toont, zoals paspoorten of visa, moeten overeenkomen met de documenten die u heeft ingevoerd via ArriveCAN.

Screening na aankomst

Op Covid-19 testen bij aankomst in het land was ooit verplicht voor de meeste reizigers. Ten gevolge van veranderingen in reisbeperkingen hoeven de meeste gevaccineerde reizigers dit proces niet meer te ondergaan. Sommige gevaccineerde reizigers zijn echter nog steeds verplicht de tests te ondergaan als onderdeel van een willekeurig screeningproces.

Wanneer u bij de Canadese grens aankomt, is het mogelijk dat een grensbeambte u vertelt dat u geselecteerd bent voor een willekeurige test. Als u een ongevaccineerd kind ouder dan 5 jaar bij u heeft, dient dat ook getest te worden. Deze test kan worden afgenomen door een test service op het vliegveld, het is ook mogelijk dat u een thuistest kit ontvangt die u mee mag nemen. Als u het land via de landsgrens met de Verenigde Staten betreedt zal u altijd een test kit worden meegegeven.

Indien u uw test laat afnemen bij een test faciliteit op het vliegveld, zou u uw uitslagen ongeveer binnen 72 uur moeten ontvangen. Indien u een test kit meekrijgt moet de test binnen 24 uur worden gedaan, volgens de bijgesloten gebruiksaanwijzing. U zou uw uitslagen binnen vier tot zeven dagen moeten ontvangen.

Als u in Canada aankomt met het vliegtuig, kunt u zich vooraf opgeven bij de test services die op 16 Canadese vliegvelden werkzaam zijn. Bij de test services in Montreal en Quebec hoeft u zich niet vooraf aan te melden, maar als u via een ander vliegveld reist kunt u tijd besparen door u vooraf aan te melden bij de test service aldaar. Als u zich aanmeldt, zorgt u er dan voor dat u hetzelfde e-mailadres gebruikt dat u gebruikte toen u uw ArriveCAN account aanmaakte.

Als u op de volgende vliegvelden aankomt: Abbotsford, Kelowna, Regina, Saskatoon, Vancouver of Victoria, dan is uw test service LifeLabs. Als uw bestemming het vliegveld Calgary, Edmonton, Halifax, Hamilton, Ottawa, St.John’s, Waterloo, Billy Bishop Toronto City of Toronto Pearson is, dan is uw test service Switch Health. Tenslotte is Dynacare de test service voor het vliegveld Winnipeg.

Alhoewel het een paar dagen kan duren voordat u de uitslag ontvangt van uw test bij aankomst, hoeft u in afwachting daarvan niet in zelfisolatie te gaan zolang u geen symptomen heeft. U hoeft enkel in isolatie te gaan als de uitslag van de test positief is. Indien u een positieve uitslag heeft, moet u 10 dagen in isolatie; bovendien moeten ongevaccineerde kinderen die met u reizen 14 dagen in isolatie gaan, zelfs wanneer ze zelf geen positieve uitslag hebben. Deze verlengde isolatieperiode wordt vereist vanwege een verhoogd risico op besmetting voor ongevaccineerde reizigers.

Richtlijnen voor de openbare gezondheid

Zelfs wanneer u een negatieve uitslag ontvangt voor Covid-19 en geen symptomen vertoont, moet u een aantal eenvoudige richtlijnen voor de openbare gezondheid volgen tijdens uw verblijf in Canada. De eerste 14 dagen van uw verblijf dient u een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Gedurende dezelfde periode moet u ook aantekeningen bijhouden van plaatsen u bezoekt en de mensen met wie u in nauw contact komt. U dient ook papieren kopieën te bewaren van uw vaccinatiebewijs en de test die bij u afgenomen is voordat u in Canada aankwam voor die periode van 14 dagen.

Ongeacht de duur van uw verblijf in Canada, moet u altijd de richtlijnen voor de openbare gezondheid volgen en op uw hoede blijven voor symptomen van besmetting door Covid-19. Plaatselijke regelgevingen kunnen soms anders zijn dan de nationale regelingen, houdt u dus de richtlijnen in de gaten die door plaatselijke autoriteiten worden uitgegeven. Als er twee regels zijn die bij dezelfde situatie van toepassing zijn, houdt u zich dan voor de veiligheid steeds aan de strengere maatregel.

Veranderende regelgeving

Naarmate de situatie omtrent het coronavirus verandert, zullen de regels voor reizen overeenkomstig veranderen. Om zeker te zijn dat u al het mogelijke heeft ondernomen om te kunnen reizen, en ervoor te zorgen dat u niets doet dat u niet hoeft te doen, blijft u dus op de hoogte van de regelgeving voor het betreden van Canada en wees alert voor updates.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen