Canada eTA-eisen

Canada eTA-eisen

Wat is een Electronic Travel Authorization (eTA)?

De Canada Electronic Travel Authorization (eTA) is een vereiste voor visumvrije buitenlanders die per vliegtuig naar Canada reizen. Het vergemakkelijkt de toegang tot het land en is ontworpen om reizigers te screenen voordat ze aankomen om er zeker van te zijn dat ze geen veiligheidsrisico vormen. De autorisatie is elektronisch gekoppeld aan je paspoort en is vijf jaar geldig of tot je paspoort verloopt, wat het eerst gebeurt.

Het is belangrijk om te weten dat de eTA alleen van toepassing is op vliegreizen; als je Canada binnenkomt over land of zee (bijvoorbeeld per auto of cruise), gelden andere vereisten.

Basisvereisten voor een Canada eTA

 1. Geldig paspoort: Je moet een geldig paspoort hebben van een visumvrij land. De eTA wordt elektronisch aan dit paspoort gekoppeld.
 2. Wijze van betaling: Voor het verwerken van de eTA-aanvraag wordt een overheidsbijdrage gevraagd, te betalen met creditcard of bankpas.
 3. E-mailadres: Je hebt een werkend e-mailadres nodig om het bericht van goedkeuring en eventuele updates van je aanvraag te ontvangen.
 4. Reisgegevens: Informatie over je vlucht en het adres waar je in Canada zult verblijven kan worden gevraagd.
 5. Gezondheid: Er kunnen enkele basisvragen over je gezondheid worden gesteld om na te gaan of je een medisch risico vormt.
 6. Strafblad: De eTA-aanvraag kan vragen bevatten over je strafblad. Een strafblad kan van invloed zijn op uw geschiktheid voor een eTA.

Belangrijke opmerkingen over eTA vereisten

 • Als u Amerikaans staatsburger bent, hebt u geen eTA nodig om naar Canada te vliegen, maar u moet wel de juiste identificatie bij u hebben, zoals een geldig Amerikaans paspoort.
 • Permanente inwoners van Canada komen niet in aanmerking voor een eTA en moeten hun geldige Permanent Resident Card of een Permanent Resident Travel Document laten zien als ze naar Canada reizen.
 • Als je een dubbele nationaliteit hebt, moet je reizen met het paspoort van het visumvrije land dat je hebt gebruikt bij het aanvragen van je eTA.
 • De uiteindelijke toelating wordt bepaald door immigratieambtenaren in de haven van binnenkomst.

Wat zijn de vereisten voor reisdocumenten voor een Canada eTA?

De volgende reisdocumenten worden niet als betrouwbaar beschouwd en kunnen niet worden gebruikt om Canada binnen te komen:

 • paspoorten die zogenaamd zijn uitgegeven door Somalië,
 • niet-machineleesbare paspoorten uitgegeven door Tsjechië,
 • tijdelijke paspoorten uitgegeven door Zuid-Afrika en
 • voorlopige paspoorten uitgegeven door Venezuela.

Hoe lang ben ik als bezoeker welkom in Canada?

De Border Services Officer in de Canadese haven van binnenkomst (POE) bepaalt hoe lang je in het land mag blijven. De meeste bezoekers zijn welkom voor een periode van zes maanden vanaf de datum van binnenkomst, maar als de beambte slechts een kortere periode toestaat, wordt de datum waarop je Canada moet verlaten in je paspoort vermeld.

Als je langer wilt blijven dan de toegestane periode, moet je uiterlijk 30 dagen voordat je moet vertrekken een verlenging aanvragen.

Heb ik een eTA of visum nodig voor reizen naar Canada?

Afhankelijk van het land waar je vandaan komt, heb je misschien geen visum nodig, maar waarschijnlijk wel een eTA (Electronic Travel Authorization).

Transportbedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen, zijn er verantwoordelijk voor dat je over de juiste reisdocumenten beschikt om Canada binnen te komen. Als je deze documenten niet hebt, inclusief een eTA of bezoekersvisum, kan het zijn dat je vertraging oploopt of niet aan boord mag.

Bezoekers van de volgende landen hebben geen visum nodig om Canada te bezoeken (maar wel een eTA):

Hoe vraagt u een Canada eTA aan?

 1. Online aanvragen: Vul het eTA-aanvraagformulier online in. De aanvraag is een eenvoudig online proces dat ongeveer 10 minuten in beslag neemt.
 2. Persoonlijke en reisinformatie: Je moet persoonlijke gegevens en paspoortgegevens invullen en vragen beantwoorden om te bepalen of je in aanmerking komt.
 3. Betaling van de kosten: Betaal de aanvraagkosten online als onderdeel van de aanvraagprocedure.
 4. Bevestiging per e-mail: In de meeste gevallen ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail, hoewel het verwerken van sommige aanvragen enkele dagen in beslag kan nemen. Ga niet uit van goedkeuring totdat u een uitdrukkelijke bevestiging hebt ontvangen.
 5. Gekoppeld aan paspoort: Na goedkeuring wordt je eTA elektronisch gekoppeld aan het paspoort dat je hebt gebruikt bij je aanvraag. U moet met dit paspoort reizen.
 6. Geldigheid: Een goedgekeurde eTA is maximaal vijf jaar geldig, of tot de vervaldatum van het paspoort, als dat eerder is. Aanvragers die in aanmerking komen, wordt geadviseerd de eTA een paar weken voor vertrek naar Canada aan te vragen, omdat de verwerking vertraging kan oplopen. Een goedgekeurde eTA maakt meerdere binnenkomsten in Canada mogelijk voor een verblijf van maximaal zes maanden per keer.

Voordat je een eTA aanvraagt, is het cruciaal dat je zeker weet dat je aan alle eisen voldoet en dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt. Wanneer je Canada bezoekt, is het noodzakelijk dat je altijd de juiste reisdocumenten en identificatie bij je hebt voor zowel jezelf als eventuele kinderen die met je meereizen.

Het is de verantwoordelijkheid van vervoersmaatschappijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen, om ervoor te zorgen dat je de juiste, geldige reisdocumenten bij je hebt. Zo niet, dan kun je vertraging oplopen of mag je niet aan boord van het vliegtuig. De eTA-aanvraag is meestal een eenvoudig proces, maar het is altijd goed om vooruit te plannen en voorbereid te zijn.

Is een visum nog steeds vereist als je door Canada reist zonder te stoppen?

Als je staatsburger bent van een land dat niet is vrijgesteld van de visumplicht voor Canada, dan heb je een transitvisum nodig om door Canada te reizen zonder te stoppen of het land te bezoeken. Dit is vereist, zelfs als je doorreis minder dan 48 uur duurt, maar er zijn geen kosten verbonden aan een transitvisum. Vul de aanvraag voor een bezoekersvisum (tijdelijk verblijfsvisum) in en selecteer transitvisum uit de lijst met opties op het formulier.

Als je in het bezit bent van een paspoort van een visumvrij land, dan kun je een eTA aanvragen om Canada te bezoeken.

Je hebt mogelijk geen transitvisum of eTA nodig als je van of naar de Verenigde Staten reist. Als bepaalde buitenlanders aan specifieke voorwaarden voldoen, kunnen ze met het Transit Without Visa Program (TWOV) en het China Transit Program (CTP) zonder Canadees transitvisum door Canada reizen op weg van en naar de Verenigde Staten.

Permanente inwoners van Canada

Als je een Canadese permanente inwoner bent, moet je je permanente inwonerkaart laten zien als je terugkeert naar Canada met een commercieel voertuig zoals een vliegtuig, boot, trein of bus. Als je terugkeert met een privévoertuig, zoals een auto die op jouw naam geregistreerd staat, dan is er andere documentatie die geldig is.

Als je van plan bent Canada om wat voor reden dan ook te verlaten, controleer dan of je permanente verblijfskaart niet verloopt voordat je terugkeert. De meeste kaarten zijn vijf jaar geldig, maar controleer ze toch om mogelijke problemen aan de grens te voorkomen.

Ontoelaatbaarheid

Sommige mensen die naar Canada willen reizen, zijn niet-ontvankelijk. Dergelijke activiteiten die een potentiële aanvrager als niet-ontvankelijk zouden bestempelen zijn onder andere een uitgebreide of recente geschiedenis met betrokkenheid bij criminele activiteiten, mensenrechtenschendingen en deelname aan georganiseerde misdaad. De toegang tot Canada kan ook worden geweigerd op basis van veiligheids-, gezondheids- of financiële redenen.