Canada eTA veelgestelde vragen

Canada eTA veelgestelde vragen

Algemene veel gestelde vragen

Wat is een Canada eTA (Elektronische Reisvergunning)?

Sinds 2016 is eTA een verplichte toelatingseis voor visumvrije vreemdelingen die van plan zijn om per vliegtuig naar Canada te reizen. De toestemming is elektronisch met uw paspoort gekoppeld en is vijf jaar geldig, of tot de datum waarop het paspoort vervalt, naar gelang welke datum het eerst komt. Een eTA kan maximaal zes maanden worden gebruikt voor transit-, toeristische of zakelijke bezoeken.

Een goedgekeurde eTA bevestigt de mogelijkheid van een vreemdeling om zonder visum naar Canada te reizen en dient als visumvrijstellingsdocument. Hoewel een visumvrijstelling, zoals de eTA, bijna hetzelfde doel dient als een visum, verschilt de manier van verkrijgen sterk met die van een visum. De aanvraag voor een standaard bezoekersvisum voor Canada is een meer tijdrovend proces, terwijl aanvragers van een eTA hun beslissing meestal binnen enkele minuten te horen krijgen.

Wie heeft er een Canadese eTA nodig?

Niet alle vreemdelingen die besluiten naar Canada te reizen, hebben een eTA nodig. De eTA-vereisten betreffen bezoekende reizigers uit landen zonder visumplicht, zoals bepaalde Europese landen en ook bezoekers uit Australië en Nieuw-Zeeland krijgen te maken met het nieuwe proces. Bij vreemdelingen waarbij het thuisland niet is opgenomen in een visumvrijstellingsovereenkomst met Canada ,wordt de visumvereiste niet beïnvloed door de invoering van de Canada eTA.

Ik reis naar Canada via een boot of cruiseschip of door over een grens te rijden, heb ik een eTA nodig?

Nee, een eTA is vereist voor reizigers die in Canada aankomen via commerciële of gecharterde vluchten.

Hoe lang kan ik in Canada blijven met een eTA?

Goedgekeurde eTA-houders mogen maximaal zes maanden in Canada blijven. Canadese grensbeambten bepalen echter bij aankomst de exacte duur en zullen deze meestal in het paspoort van de aanvrager stempelen.

Ik ben een burger van de Verenigde Staten of Canada, heb ik een eTA nodig?

Nee. Burgers van de Verenigde Staten of Canada of permanente inwoners van Canada zijn vrijgesteld van de eTA-vereiste.

Wat zijn de leeftijdseisen voor een eTA?

Alle reizigers die voor een eTA in aanmerking komen moeten, ongeacht hun leeftijd, een eTA aanvragen.

Ik heb al een Canadees reisvisum, maar heb ook een paspoort van een visumvrij land. Heb ik een eTA nodig?

Nee, u kunt reizen op uw bestaande paspoort met daarin het goedgekeurde Canadese reisvisum. Als u wilt, kunt u een eTA aanvragen met behulp van het visumvrije land.

Veel gestelde vragen over aanvragen

Hoe vraag ik een Canadese eTA aan?

Het hele eTA-aanvraagproces is webgebaseerd. Het indienen van een aanvraag, van het indienen tot het ontvangen van toestemming, is dus relatief eenvoudig. Elke reiziger die voor eTA in aanmerking komt, moet hun aanvraaggegevens online indienen. Zodra een eTA-aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de eTA-aanvrager hier via een e-mail bericht van. U moet een goedgekeurde eTA hebben vóórdat u aan boord gaat van een vliegtuig naar Canada. Reizigers die geen goedgekeurde eTA verkrijgen, worden niet aan boord gelaten, tenzij hun eTA-aanvraag nog in behandeling is.

De online-aanvraag duurt ongeveer tien minuten per reiziger. U moet ervoor zorgen dat u een geldig paspoort en reis- en contactgegevens van elke reiziger hebt, naast een creditcard of betaalkaart om de eTA-kosten per ingediende aanvraag te betalen. Elke reiziger in uw groep of familie heeft een goedgekeurde eTA nodig. Als u in aanmerking komt, kunt u nu een eTA aanvragen.

Hoe lang duurt het voordat een eTA is goedgekeurd?

De meeste eTA-aanvragen worden binnen enkele minuten goedgekeurd. Het is echter niet ongewoon als het enkele dagen tot enkele weken duurt om een aanvraag te verwerken. IRCC zal contact met u opnemen als er meer informatie vereist is om uw aanvraag te verwerken.

Hoe lang is een goedgekeurde eTA geldig?

Zodra goedgekeurd is een eTA maximaal vijf jaar geldig na uitgifte of tot de datum waarop het paspoort vervalt, naar gelang welke datum het eerst komt.

Is een visum vereist als ik alleen maar door Canada reis, zonder te stoppen?

Als u een burger bent van een land dat geen visumvrijstelling heeft voor reizen naar Canada, dan hebt u een transitvisum nodig om door Canada te reizen zonder te stoppen of te bezoeken. Dit is ook vereist als uw transit minder dan 48 uur duurt. Aan een transitvisum zijn echter geen kosten verbonden. Vul de aanvraag voor een bezoekersvisum in (tijdelijke verblijfsvergunning) en selecteer transitvisum in de lijst met opties op het formulier.

Als u een visumvrije status geniet en nu een eTA nodig hebt om Canada te bezoeken, dan hebt u ook een eTA nodig om door Canada te reizen.

U hebt mogelijk geen transitvisum of een eTA nodig als u van of naar de Verenigde Staten reist. Als bepaalde vreemdelingen voldoen aan specifieke vereisten, dan kunnen ze onder het ‘Transit Without Visa Program’ (TWOV) en het ‘China Transit Program’ (CTP) door Canada reizen op weg van of naar de Verenigde Staten zonder een Canadees transitvisum.

Kan ik nog steeds naar Canada reizen als ik mijn eTA-aanvraag wel heb ingediend, maar nog geen definitieve beslissing heb ontvangen?

Nee, u mag pas aan boord van een toestel met als bestemming Canada als uw eTA is goedgekeurd. Zelfs als u gevraagd is om ondersteunende documentatie te verstrekken en u bewijs terug hebt gezonden naar IRCC, dan hebt u nog steeds geen toestemming om naar Canada te reizen, totdat u een goedgekeurde eTA ontvangt.

Kan ik een eTA namens iemand anders aanvragen?

Ja, als u de ouder of wettelijke voogd bent van een minderjarige, jonger dan 18, of als u toestemming hebt om namens iemand in uw reisgezelschap een aanvraag te doen, dan mag u dit doen.

U moet dan op het eTA-aanvraagformulier aangeven dat u namens iemand anders aanvraagt en tevens uw relatie met de aanvrager aangeven.

Zorg ervoor dat u alle vereiste paspoort-, contact-, werk-, reis- en andere achtergrondinformatie hebt om de aanvraag namens iemand anders te kunnen voltooien.

Kan ik een fout op mijn eTA-aanvraag corrigeren?

Fouten kunnen niet worden gecorrigeerd op een eTA-aanvraag en betekenen dat er een nieuwe aanvraag moet worden ingediend. Een nieuwe indiening kan vertragingen in de verwerking veroorzaken, als u nog geen beslissing over uw eerste aanvraag hebt ontvangen. Aanvragers adviseren wij daarom om de informatie altijd zorgvuldig op het formulier in te vullen.

Kan ik een eTA krijgen met een strafblad?

Ja, u kunt nog steeds een eTA aanvragen en u krijgt de kans om de omstandigheden rond een eventuele veroordeling of andere criminele geschiedenis uit te leggen. De uitleg die u geeft zal worden beoordeeld, zodat u de kans krijgt om voor een eTA te pleiten.

Ik heb een nieuw paspoort gekregen sinds ik voor het laatst een eTA heb ontvangen. Moet ik nu een nieuwe aanvragen?

Ja, als u een nieuw paspoort hebt gekregen sinds uw laatste goedgekeurde eTA, dan moet u opnieuw een eTA aanvragen.

Hoe kan ik de status van een bestaande of lopende eTA controleren?

U kunt de status van een eTA-aanvraag controleren door de eTA-aanvraagstatuspagina te bezoeken.

Veel gestelde vragen over betalingen

Is betaling vereist om een aanvraag te verwerken?

Ja, als er geen betaling is ontvangen, dan wordt uw aanvraag niet verder verwerkt.

Hoe kan ik voor een eTA betalen?

Aanvragers kunnen voor een eTA betalen met behulp van een betaalkaart of een creditcard die is uitgegeven door Visa®, MasterCard®, American Express® en vele andere uitgevers van betaalkaarten.

Ik probeerde te betalen, maar ik krijg een foutmelding. Wat moet ik doen?

Zodra u details hebt gekregen van de betalingsfout, volgt u de instructies op het scherm of neemt u contact op met uw bank of kaartuitgever voor meer informatie.

Diverse veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het eTA-systeem?

Het hoofddoel van dit systeem is het tijdig identificeren van personen die niet in aanmerking komen om Canada binnen te komen. Reizigers die niet mogen worden toegelaten, zoals personen met een strafblad of een ‘no-fly order’, kunnen met dit systeem snel worden geïdentificeerd - de screening en dus het reizen voor degenen die daadwerkelijk mogen reizen kan ook effectiever en probleemloos worden gemaakt.

Wat kost het eTA-systeem voor de Canadese belastingbetaler?

Tegen de huidige dollarkoers wordt geschat dat voor de periode van eTA-analyse (2015 - 2024) het project $167,74 miljoen zal kosten. De netto impact voor de belanghebbenden is te verwaarlozen.

Met de bovenstaande berekening heeft het GOC aangenomen dat de gemiddelde inname aan eTA-aanvragen $23,1 per jaar bedraagt en dat er $ 1,8 miljoen wordt bespaard op de kosten van het terugsturen van ongewenste personen bij binnenkomst in Canada. Volgens de Gazette, heeft de CBSA geschat dat de kosten per ongewenst individu tussen $398,00 en $798,00 bedragen, afhankelijk hoe lang de persoon wordt vastgehouden. Het eTA-systeem kost $ 23,3 miljoen om in werking te stellen en kost daarna $19,5 miljoen per jaar.

Voor de toeristische sector kunnen de marketingkosten oplopen als men ervoor kiest om de eTA vereisten te adverteren als buitenlandse onderdanen geïnteresseerd zijn om te reizen naar Canada.

Hoewel de eTA niet onder de werkingssfeer van de CBO valt, moeten reizigers van visum-vrijgestelde landen (naast bepaalde uitzonderingen) een vergoeding betalen en de tijd nemen voor de aanvraag van een eTA. Voor de overgrote meerderheid van reizigers is dit echter een kwestie van een paar minuten en de kosten van een eTA laag.

Het is bekend dat de invoering van de eTA een aantal korte termijn gevolgen kan hebben. Het wordt echter aangenomen dat dit geen permanente gevolgen zal hebben voor het toerisme naar in Canada. De mogelijke impact op het toerisme zal worden gecompenseerd door het ongecompliceerde proces van de eTA-aanvraag. Verder is de eTA vijf jaar geldig en kost slechts $85. Mogelijke gevolgen worden verder teniet gedaan door een betere persoonlijke risico-evaluatie dan voorheen mogelijk was.

Reizigers komend via land of via een zeehaven hebben geen eTA nodig. Het wordt aangenomen dat dit niet zal leiden tot een stijging van binnenkomst via zeehavens omdat daar dezelfde strenge toelatingseisen worden toegepast als voorheen. Het is ook niet de verwachting dat de kosten van $85 zullen leiden tot een verandering in vervoerstype van potentiële bezoekers. Er zal waarschijnlijk een aanpassingsperiode zijn omdat bezoekers zich bewust worden van de inspectieregimes in de havens, ondanks de invoering van het eTA.

Het is mogelijk dat de GoC niet voldoende middelen heeft om tijdelijke verblijfsvergunningen (TRP's) te verwerken voor vreemdelingen uit landen met visum-vrijstelling en welke personen niet toegankelijk zijn. Ook kunnen er problemen optreden voor reizigers uit landen met visum-vrijstelling wiens permanente verblijfsvergunning is verlopen. Dit kan gebeuren op het moment dat men in het vliegtuig wil stappen zonder dat het CBS weet dat deze personen een permanente verblijfsvergunning hebben. Dit kan leiden tot een verscherping van Canada's verblijfseisen en een verscherping van de eisen aan documenten voor een permanente verblijfsvergunning en toename van gevallen voor de Immigration Appeal Division.