Wie komt in aanmerking voor een Canadese eTA?

Bewerkt: dec 09, 2023 | Tags: Canada eTA ontvankelijkheid, Canada toegangsvereisten

Kom je in aanmerking voor een Canadese eTA? Een Canadese eTA, of Electronic Travel Authorization, is een gebruikelijke manier voor in aanmerking komende reizigers om Canada te bezoeken. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor een eTA. Lees verder voor meer informatie over wie in aanmerking komt voor een Canadese eTA en alternatieve reisdocumenten.

Vereisten

Canadese eTA's zijn alleen beschikbaar voor sommige reizigers. Afhankelijk van je staatsburgerschap kom je misschien niet in aanmerking voor een eTA, of heb je er helemaal geen nodig.

Als je Amerikaans staatsburger bent, heb je geen eTA nodig. Je hebt ook geen visum nodig. Je hebt alleen een paspoort nodig en je kunt Canada binnenkomen, mits de grensbewaking je binnenlaat.

Als je staatsburger bent van een land dat vrijgesteld is van visumplicht in Canada, dan kom je in aanmerking voor een eTA en heb je er een nodig om het land binnen te komen. De lijst met landen die in aanmerking komen voor een eTA staat in de onderstaande tabel:

Burgers van de volgende landen kunnen in aanmerking komen voor een eTA als ze voldoen aan de volgende vereisten:

- Je hebt in de afgelopen tien jaar een Canadees bezoekersvisum gekregen of je bent momenteel in het bezit van een geldig nonimmigrant visum voor de Verenigde Staten.
- Het doel van je bezoek aan Canada is kort, voor zaken of toerisme (meestal voor een periode van maximaal 6 maanden).
- Je vliegt naar of maakt een tussenstop op een Canadese luchthaven met een geldig paspoort van een van de goedgekeurde visumplichtige landen.
Als je niet aan al deze voorwaarden voldoet, heb je een bezoekersvisum nodig om naar Canada te reizen.

Redenen waarom u mogelijk geen aanvraag kunt indienen

Als u afkomstig bent uit een land dat niet op de visumvrije lijst staat, dan kunt u geen eTA aanvragen. Dit geldt ook voor vluchtelingen die staatsburger zijn van landen op de visumplichtige lijst. Staatlozen kunnen ook niet met een eTA naar Canada reizen. Als je staatloos bent, moet je een visum aanvragen.

Als je een permanente inwoner van Canada bent, heb je geen eTA nodig. Je hebt een permanent verblijfsdocument nodig om Canada binnen te reizen. Dubbele burgers moeten hun Canadese paspoort gebruiken om naar Canada te reizen, en hebben uiteraard geen visum of eTA nodig.

Redenen waarom je aanvraag kan worden afgewezen

Zelfs als je in aanmerking komt om een eTA aan te vragen, betekent dat nog niet dat je ook een eTA krijgt. Er zijn veel redenen waarom je eTA-aanvraag kan worden afgewezen.

Ten eerste kan je aanvraag worden afgewezen als je een ernstige mensenrechtenschending hebt begaan, of als je banden hebt met groepen die dat doen.

Ten tweede kan je aanvraag worden afgewezen als je veroordeeld bent voor een misdrijf. Dit omvat de voor de hand liggende, zoals moord en andere ernstige misdrijven, maar het zal je misschien verbazen dat je ook niet in aanmerking komt voor een eTA als je een DUI op je rijbewijs hebt staan.

Ten derde kan een gezondheidsprobleem je uit Canada houden. De eTA-aanvraag bevat veel gezondheidsvragen, waaronder vragen over je blootstelling aan tuberculose.

Ten slotte kom je misschien niet in aanmerking voor een eTA als je in het verleden uit een land bent verwijderd of als je langer bent gebleven dan je visum. Als je uit Canada bent verwijderd of een eerder visum of eTA hebt overschreden, is de kans groot dat je het land niet meer in mag. Afhankelijk van het land en de situatie kan het zijn dat je aanvraag wordt afgewezen omdat je langer in een ander land bent gebleven of bent uitgezet.

Wat gebeurt er als ik niet in aanmerking kom voor een Canadese eTA?

Als je niet in aanmerking komt voor een eTA, kom je misschien wel in aanmerking voor een visum of andere reisdocumenten. De meeste mensen die niet in aanmerking komen voor een eTA zullen een visum moeten aanvragen. Permanente inwoners van Canada hebben een Permanent Resident Travel Document (PRTD) nodig. Als je niet in aanmerking komt voor een eTA, visum of PRTD, dan kom je Canada waarschijnlijk helemaal niet in.

Gelukkig heb je wel rechtsmiddelen als je eTA-aanvraag wordt afgewezen. Als je denkt dat de afwijzing een vergissing was, kun je in beroep gaan. Je moet een verzoek indienen bij het Federale Gerechtshof van Canada om je aanvraag te herzien. Om dit te doen, moet je een advocaat hebben die een gerechtelijke herziening voor je aanvraagt. Het indienen van een nieuwe aanvraag zonder herziening is niet aan te raden, omdat de kern van de afwijzing nog steeds een probleem voor je zal zijn.

Andere manieren om Canada binnen te komen

Een eTA is natuurlijk niet de enige manier om Canada binnen te komen. Als je niet in aanmerking komt voor een eTA, kom je waarschijnlijk wel in aanmerking voor een ander reisdocument. Hier zijn er een paar die je kunt bekijken:

  • Toeristenvisum. Een Canadees toeristenvisum is een reismogelijkheid voor burgers van landen die geen visum nodig hebben voor Canada. Het nadeel van een visum is dat de aanvraag langer duurt en duurder is dan een eTA-aanvraag. Het voordeel is dat het twee keer zo lang geldig is.
  • Werkvisum. "Visumvrijstelling geldt alleen voor toeristenvisa, niet voor werk- of studievisa. Als je van plan bent om in Canada te gaan werken, moet je geen eTA aanvragen, omdat dit document je niet het recht geeft om te werken. In plaats daarvan moet je een werkvisum aanvragen.
  • Studentenvisum. Een eTA geeft je ook niet het recht om in Canada te studeren. Als je in Canada naar school wilt, moet je een studentenvisum aanvragen.
  • Zakelijk visum. Als je van plan bent om naar Canada te reizen voor zaken en niet voor je plezier, dan heb je een zakenvisum nodig. Dit is anders dan een werkvisum, omdat het je niet toestaat om een baan te hebben in Canada, maar alleen om zaken te doen in Canada.
  • Doorreisvisum. Als je op doorreis bent in Canada, kun je een transitvisum krijgen in plaats van een toeristenvisum.
  • Permanente verblijfskaart. Als je een permanente inwoner van Canada bent, heb je waarschijnlijk een PRTD. Met dit document kun je geen eTA krijgen, want die heb je niet nodig.

Conclusie

Afhankelijk van je staatsburgerschap en situatie, kom je misschien niet in aanmerking voor een eTA. Hoewel niet iedereen in aanmerking komt voor een eTA, kun je waarschijnlijk wel op een andere manier Canada binnenkomen. Bezoek Canada's immigratie website voor meer informatie over in aanmerking komen en aanvragen.