Wat is het Canadese Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC)?

Bewerkt: nov 15, 2023 | Tags: IRCC, Canada eTA

Inleiding

Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) is een afdeling van de Canadese federale overheid die een centrale rol speelt in de sociale en economische structuur van het land. Het departement heeft een breed werkterrein, van het verwerken van immigratieaanvragen tot het opstellen van immigratiebeleid en regelgeving.

Geschiedenis van IRCC

Het departement werd in 1994 opgericht als Citizenship and Immigration Canada (CIC), maar kreeg in 2015 de naam IRCC om zijn uitgebreide rol op het gebied van vluchtelingenzaken te benadrukken. In de loop der jaren heeft IRCC gewerkt volgens de principes van het hooghouden van Canada's humanitaire traditie, het bevorderen van de voordelen van immigratie en het beschermen van vluchtelingen en kwetsbare personen.

Verantwoordelijkheden

Het mandaat van de IRCC omvat verschillende gebieden, maar de belangrijkste verantwoordelijkheden draaien rond immigratie, vluchtelingen en staatsburgerschap. Het IRCC ontwikkelt beleid op het gebied van immigratie en burgerschap, behandelt aanvragen voor immigratie en vluchtelingen en biedt nieuwkomers middelen om te integreren in de Canadese samenleving. De IRCC verleent ook staatsburgerschap, geeft reisdocumenten (zoals paspoorten) uit en werkt nauw samen met provincies en territoria op het gebied van immigratie.

Financiering en controle

Het IRCC wordt gefinancierd door de Canadese federale overheid en zijn budget wordt vastgesteld als onderdeel van de jaarlijkse begrotingsprocedure van het land. Als federaal overheidsdepartement staat het IRCC onder de politieke controle van de minister van Immigratie, Vluchtelingen en Burgerschap. De minister is er verantwoordelijk voor dat het departement zijn mandaat vervult en moet verantwoording afleggen aan het parlement van Canada.

Verwerking van visum- en eTA-aanvragen

Een van de belangrijkste taken van het IRCC is het verwerken van visumaanvragen en Electronic Travel Authorization (eTA) aanvragen. Bij het verwerken van visa beoordeelt het IRCC de ontvankelijkheid van de aanvrager op basis van gezondheid, veiligheid en andere relevante factoren. Het type visum - zoals bezoekersvisum, studentenvisum of werkvergunning - bepaalt ook de verwerkingsparameters.

De eTA-aanvraagprocedure daarentegen is een eenvoudiger, meer gestroomlijnd proces. De meeste buitenlanders die vrijgesteld zijn van een visum hebben een eTA nodig om naar Canada te vliegen of door Canada te reizen. Dit digitale document is elektronisch gekoppeld aan iemands paspoort en is maximaal vijf jaar geldig. De meeste aanvragen worden binnen enkele minuten goedgekeurd na een lichte pre-travel screening.

Andere relevante informatie

Naast haar belangrijkste taken draagt het IRCC ook bij aan internationale beleidsvorming, door vaak samen te werken met andere landen en internationale organen om wereldwijde migratie- en vluchtelingenproblemen aan te pakken. Daarnaast speelt het IRCC ook een belangrijke rol in het bevorderen van multiculturalisme en diversiteit in Canada, door ervoor te zorgen dat de culturele, sociale en economische voordelen van immigratie worden gemaximaliseerd.

Het IRCC heeft een belangrijke rol gespeeld bij verschillende humanitaire inspanningen. Zo heeft het departement in 2015-2016 de verwerking van aanvragen voor Syrische vluchtelingen versneld, wat heeft geleid tot de hervestiging van duizenden Syrische vluchtelingen in Canada.

Conclusie

Kortom, het Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) is een integraal onderdeel van het Canadese overheidsapparaat, dat de nationale waarden van diversiteit en inclusiviteit hoog houdt. Het IRCC werkt voortdurend aan de verbetering van zijn programma's en diensten, maakt ze efficiënter en verbetert de algehele immigratie-ervaring. Door een evenwicht te vinden tussen grensbeveiliging, de economische behoefte aan geschoolde arbeidskrachten en de humanitaire oproep om vluchtelingen op te vangen, blijft het IRCC vorm geven aan de diverse en multiculturele identiteit van Canada.