Wat is de status van mijn eTA?

Bewerkt: dec 09, 2023 | Tags: Canada eTA status, Canada eTA aanvraag controleren

Hoe controleer je de status van je eTA? Als je niet zeker bent van je status, moet je controleren of je eTA geldig is voor je reis naar Canada. Je hebt een eTA nodig voor je reis naar Canada als je per vliegtuig aankomt en uit een land komt dat in aanmerking komt voor een eTA. Dit artikel geeft informatie over hoe je je Canadese eTA-status kunt controleren en geeft een overzicht van de mogelijke soorten eTA-aanvraagresultaten die je kunt ontvangen.

Wat is een eTA?

Een Canadese eTA, of Electronic Travel Authorization, werkt ongeveer hetzelfde als een Canadees visum. Hiermee kun je Canada in en uit reizen als toerist. Maar, in tegenstelling tot een visum, is het niet fysiek. Een eTA is elektronisch gekoppeld aan je paspoortnummer. Je moet een eTA online aanvragen. Hoewel het proces in zeldzame gevallen enkele maanden kan duren, worden de meeste eTA's nog dezelfde dag afgerond en goedgekeurd. Als uw aanvraag niet automatisch wordt goedgekeurd, kunt u de status van uw aanvraag online controleren wanneer u maar wilt.

Kom ik in aanmerking voor een eTA?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een eTA. Als u staatsburger bent van een visumvrij land, komt u in aanmerking voor een eTA. Legale inwoners van de Verenigde Staten komen ook in aanmerking voor een eTA. Als je staatsburger bent van de Verenigde Staten, heb je geen eTA of visum nodig om Canada binnen te komen. Als je staatsburger bent van een land dat niet is vrijgesteld van visumplicht in Canada, dan kun je geen eTA aanvragen en moet je in plaats daarvan een visum aanvragen. Als je niet zeker weet welk document je moet aanvragen, kun je de lijst van in aanmerking komende nationaliteiten bekijken.

Hoe controleer ik mijn eTA-status?

Als u al een eTA hebt aangevraagd of als u een bestaande eTA hebt, kunt u uw eTA-status eenvoudig online controleren. Hier kom je op een pagina waar je je gegevens kunt invoeren en je status kunt opvragen. Eerst moet je selecteren of je de status van een aanvraag wilt controleren of de geldigheid van een bestaande eTA. U moet ook uw paspoortnummer, land van afgifte, afgiftedatum en vervaldatum invoeren. Zodra je deze informatie hebt ingevoerd, kun je de status van je eTA te weten komen. Er zijn verschillende mogelijke statussen die de eTA status controle teruggeeft:

"Aanvullende informatie vereist".

De aanvraag kon niet worden verwerkt met de verstrekte informatie en er is aanvullende informatie of documentatie nodig. Je kunt een bericht ontvangen waarin staat welke aanvullende informatie nodig is om verder te gaan met je aanvraag.

"Aanvraag ontvangen"

Deze status is voor aanvragen die zijn ontvangen door het Canadese Immigratiesysteem, maar nog niet zijn verwerkt. Het kan enkele minuten tot enkele weken duren voordat een aanvraag in behandeling wordt genomen.

"Goedgekeurd"

Je eTA-aanvraag is goedgekeurd. Je mag nu naar Canada reizen. De eTA is elektronisch gekoppeld aan het paspoort dat je bij de aanvraag hebt gebruikt. Goedgekeurde eTA-aanvragen zijn geldig voor een periode van vijf jaar, of tot de vervaldatum van het paspoort, afhankelijk van welke datum eerder valt. Een goedgekeurde eTA garandeert geen toelating tot Canada en de uiteindelijke beslissing over toelating ligt bij het IRCC.

"Geannuleerd"

Dit geeft aan dat een eTA die eerder is verleend, is geannuleerd om specifieke redenen, die kunnen variëren van veiligheidsredenen tot het ontdekken dat de informatie die tijdens de aanvraag is verstrekt, onjuist was.

"Verlopen"

Uw eerder goedgekeurde eTA is nu verlopen. Een eTA is meestal vijf jaar geldig of totdat uw paspoort verloopt, afhankelijk van wat het eerst gebeurt.

"Niet goedgekeurd"

Als uw eTA aanvraag is verwerkt en geweigerd, dan kunt u niet naar Canada reizen met een eTA. Je kunt echter nog wel een Canadees toeristenvisum aanvragen om Canada te bezoeken.

"Niet gevonden

Dit betekent dat je ofwel de verkeerde informatie hebt ingevuld bij het controleren van je eTA status, zoals het verkeerde aanvraagnummer, paspoortnummer, afgiftedatum of vervaldatum van je paspoort, of dat je eigenlijk geen eTA aanvraag hebt ingediend. Als je onlangs een aanvraag hebt ingediend en je status geeft 'eTA niet gevonden' aan, en je bent 100% zeker dat de informatie die je op het eTA status controleformulier hebt ingevuld correct is, dan betekent dit dat het systeem misschien nog in het beginstadium van de verwerking van je aanvraag zit. Wacht een paar uur en controleer het systeem opnieuw.

"On Hold"

Deze status kan worden gebruikt voor aanvragen die zijn opgeschort om redenen zoals wachten op de uitkomst van een ander visum- of immigratieproces.

"In behandeling"

Als je eTA-aanvraag aanleiding heeft gegeven tot een handmatige beoordeling, word je waarschijnlijk op de hoogte gesteld van de status en wordt je gevraagd aanvullende documentatie te verstrekken ter ondersteuning van je eTA-aanvraag, zoals scans van je paspoort, politiedossiers als je een strafblad hebt of andere documenten die Canadese immigratiemedewerkers moeten controleren voordat ze een beslissing over je aanvraag kunnen nemen.

"Ingetrokken"

De aanvraag is ingetrokken door de aanvrager of de autoriteiten. Het kan zijn dat je een nieuwe aanvraag moet indienen als je wilt reizen.

Conclusie

Je eTA-status controleren is eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is je paspoort, je eTA-nummer of eTA-aanvraagnummer, een mobiel apparaat of computer en een internetverbinding. Als je niet zeker bent van je huidige status, neem dan een paar minuten de tijd om je eTA status te controleren en zorg ervoor dat je een geldige eTA hebt bij je vertrek naar Canada.