Wat gebeurt er als ik mijn bezoek aan Canada overschrijd?

Bewerkt: nov 29, 2023 | Tags: Overstayed, Canada eTA Regels, Canada eTA Voorwaarden

Reizen naar Canada, met een visum of een Electronic Travel Authorization (eTA), brengt specifieke verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het naleven van de verblijfsduur die door deze documenten wordt toegestaan. Het overschrijden van een visum of eTA in Canada kan ernstige gevolgen hebben. Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van wat er gebeurt als je te lang blijft in Canada, wat de mogelijke gevolgen zijn voor toekomstige reizen en welke stappen je kunt nemen om de situatie recht te zetten.

Inzicht in de regelgeving voor visa en eTA's

Visum: Een Canadees visum is een document dat toegang geeft tot Canada voor een bepaalde periode, zoals bepaald door de grensbeambten. De vervaldatum van je verblijf is niet dezelfde als de vervaldatum van het visum zelf.

eTA: Een eTA is nodig voor buitenlanders die vrijgesteld zijn van een visum en die vliegen naar of op doorreis zijn via een Canadese luchthaven. Je kunt er maximaal zes maanden per keer in verblijven.

De gevolgen van langer blijven dan toegestaan

  • Illegale status: Als je langer blijft dan toegestaan, word je beschouwd als iemand die illegaal in Canada verblijft. Dit kan leiden tot opsluiting en uitzetting.
  • Gevolgen voor toekomstig reizen: Als je te lang blijft, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je vermogen om in de toekomst naar Canada terug te keren. Het kan resulteren in een verbod om Canada binnen te komen voor meerdere jaren.
  • Opname in immigratiedatabase: Een verblijf langer dan toegestaan wordt geregistreerd in de immigratiedatabase van Canada(IRCC), wat van invloed kan zijn op toekomstige visumaanvragen, niet alleen voor Canada maar ook voor andere landen.

Redenen voor te lang blijven

Het is essentieel om te begrijpen waarom mensen langer blijven dan toegestaan. Het kan te wijten zijn aan een misverstand over de visumvoorwaarden, persoonlijke omstandigheden of een noodgeval waardoor het visum niet kon vertrekken voor de vervaldatum.

Wat te doen als je te lang bent gebleven

Vrijwillig vertrek: De beste manier van handelen is om Canada te verlaten zodra je je realiseert dat je de toegestane verblijfsduur hebt overschreden. Dit kan helpen om de gevolgen te verzachten.

Statusherstel aanvragen: Als je de toegestane verblijfsduur hebt overschreden, maar niet langer dan 90 dagen, kun je misschien een aanvraag indienen om je status te herstellen.

Win juridisch advies in: Het raadplegen van een immigratieadvocaat kan advies geven over de beste stappen die je kunt nemen op basis van de individuele omstandigheden.

Gevolgen van te lang blijven

  • Niet-ontvankelijkheid: Te lang blijven kan leiden tot niet-ontvankelijkheid voor Canada voor een bepaalde periode, meestal voor vijf jaar.
  • Deportatie: In sommige gevallen kunnen personen die de toegestane verblijfsduur overschrijden Canada worden uitgezet, wat een formele procedure en een verwijderingsbevel met zich meebrengt.
  • Inreisverbod: Je kunt een verbod krijgen om Canada binnen te komen voor een bepaalde periode, of in ernstige gevallen, permanent.

Voorkomen dat je te lang blijft

  • Wees je bewust van je toegestane verblijf: Wees altijd duidelijk over de datum waarop je Canada moet verlaten.
  • Zorg dat je documenten geldig zijn: Zorg ervoor dat je reisdocumenten, zoals je paspoort, geldig blijven tijdens je verblijf.
  • Vraag op tijd een verlenging aan: Als je je verblijf wilt verlengen, vraag dit dan ruim voordat je huidige status afloopt aan.

Mythes over te lang blijven

Respijtperiode: Er is geen automatische respijtperiode voor het overschrijden van een visum of eTA in Canada.

Makkelijke oplossingen: Het rechtzetten van een overschrijding van de toegestane verblijfsduur is niet altijd eenvoudig en kan een ingewikkeld proces zijn.

Verzachtende omstandigheden

In sommige gevallen, zoals medische noodgevallen of geannuleerde vluchten, kun je het overschrijden van de toegestane verblijfsduur verklaren. Documentatie en bewijs van deze omstandigheden zijn cruciaal.

Conclusie

Het overschrijden van een visum of eTA in Canada is een ernstige zaak met aanzienlijke gevolgen. Het is belangrijk dat reizigers de voorwaarden van hun verblijf begrijpen en respecteren om juridische complicaties, niet-ontvankelijkheidskwesties en toekomstige reisbeperkingen te voorkomen. In het geval van een overschrijding van de toegestane verblijfsduur is het van cruciaal belang om onmiddellijk de juiste maatregelen te nemen, waaronder het inwinnen van juridisch advies. Door goed geïnformeerd en waakzaam te zijn over de voorwaarden van je verblijf, kun je ervoor zorgen dat je verblijf in Canada aangenaam is en in overeenstemming met de immigratiewetgeving. Onthoud dat het naleven van de voorwaarden van een visum of eTA niet alleen te maken heeft met het volgen van de wet, maar ook met het respecteren van de integriteit van internationaal reizen en de gastvrijheid van het gastland.