Reizen naar Canada als permanent ingezetene

Bewerkt: May 15, 2023 | Gepubliceerd: May 15, 2023 | Tags: Canada eTA-aanvraagformulier, Permanente bewoner

Voor veel mensen betekent het reizen naar Canada dat u een visum of een Electronic Travel Authorization (eTA) moet verkrijgen die aantoont dat u vrijstelling heeft van de verplichting van een visum. De voornaamste uitzonderingen op deze regels zijn Canadese staatsburgers en permanent ingezetenen. Permanent ingezetenen kunnen hun status bewijzen door het vertonen van een geldige verblijfsvergunning (PR card) bij het betreden van het land. Het niet hebben van een PR card betekent echter niet dat u geen permanent ingezetene meer bent. Als u een permanent ingezetene van Canada bent, maar u heeft geen PR card, dan heeft u twee hoofdopties voor het reizen naar Canada.

Aan de vereisten voor permanent ingezetene voldoen

Indien u uw PR card niet meer heeft, kunt u een Permanent Resident Travel Document (PRTD) verkrijgen en Canada zonder visum betreden. Een PRTD maakt het u mogelijk om Canada zonder visum te betreden, net zoals een PR card. U kunt hem echter maar een keer gebruiken. Als u weer terug in het land bent, kunt u opnieuw een PR card aanvragen, die u dan iedere keer wanneer u Canada betreedt, kunt gebruiken.

Om in aanmerking te komen voor een PRTD dient u aan een residentieverplichting te voldoen. Om uw permanente verblijfsstatus te behouden moet u gedurende de laatste vijf jaar een totaal van 730 dagen in Canada hebben doorgebracht. Deze 730 dagen hoeven geen ononderbroken verblijf te zijn; ze kunnen worden verdeeld over meerdere bezoeken. Daarbij kan tijd die buiten Canada is doorgebracht soms bijdragen aan het totaal. Als u bijvoorbeeld voor een Canadees bedrijf werkt en uw werk vereist dat u tijd buiten Canada doorbrengt, kan dat meetellen voor uw residentieverplichting. Dat geldt eveneens als u voor de federale regering werkt of voor een provincie of gebiedsdeel. U kunt misschien ook tijd buiten het land meetellen indien u met uw echtgenote, partner of ouder heeft gereisd die ofwel een Canadees staatsburger is of een permanent ingezetene die voor een Canadees bedrijf of Canadese overheid werkt.

U kunt een PRTD aanvragen bij ieder Canadees visumaanvraagcentrum. De aanvraagkosten voor dit document bedragen $50. De verwerkingstijden kunnen verschillend zijn, plan dus uw reis niet voordat uw aanvraag voltooid is. Indien uw aanvraag wordt afgewezen (bijvoorbeeld, als u niet aan de residentieverplichting heeft voldaan), heeft u 60 dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing. Als u niet in beroep gaat verliest u uw permanente residentiestatus aan het einde van de periode.

Wat als ik niet aan de vereisten voor permanent ingezetene voldoe?

Als u niet aan de vereisten voor permanent ingezetene voldoet kunt u Canada niet betreden als permanent ingezetene. U kunt Canada misschien echter nog betreden door middel van een visum of eTA, op dezelfde manier als andere reizigers uit uw land.

Om dit te kunnen doen moet u afstand doen van uw status van permanent ingezetene. Dit is een vrijwillige procedure waarbij u aangeeft dat u geen permanent ingezetene van Canada wilt blijven. Daarvoor hoeft u geen visumaanvraagcentrum te bezoeken; u kunt de formulieren downloaden en per post versturen. Als u bevestigd heeft dat u geen permanent ingezetene meer bent, kunt u een eTA aanvragen of een visum zoals iedereen die naar Canada wil reizen.

Afstand doen van uw status van permanent ingezetene is een grote stap. Het is echter de beste keuze als u niet aan de vereisten voldoet of niet meer voor lange tijd in Canada wenst te verblijven. U kunt niet naar Canada reizen zonder ofwel een PRTD aan te vragen of uw status van permanent ingezetene op te geven. De procedure van afstand doen is eenvoudiger, sneller en voordeliger dan het aanvragen van een PRTD, afgewezen te worden en de beslissing van het beroep af te wachten.

Als u een permanent ingezetene bent die geen PR kaart meer heeft of iemand die zich permanent ergens anders wil vestigen, zijn er manieren voor u om naar Canada te reizen. Om in de toekomst zonder zorgen te kunnen reizen moet u het pad kiezen dat voor u geschikt is.