Veiligheid tijdens de vlucht naar Canada

Bewerkt: jan 09, 2024 | Tags: Vliegveiligheid

De bemanning en het cabinepersoneel spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van je veiligheid tijdens een vliegreis. De bemanning zorgt ervoor dat je veilig op je bestemming aankomt, terwijl het cabinepersoneel de omgeving veilig houdt en ervoor zorgt dat passagiers snel uit het vliegtuig worden geëvacueerd als dat nodig is. Of het nu gaat om een lokale Canadese vlucht of een internationale vlucht, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle veiligheidsvoorzieningen van een vliegtuig begrijpt, zoals de locatie en het gebruik van noodkits en de evacuatieprocedures in geval van nood.

Vliegen naar Canada vereist, net als elke andere vliegreis, dat je je aan bepaalde veiligheidsprotocollen houdt om een veilige en comfortabele reis te garanderen. Door de strenge veiligheidsnormen van de luchtvaartindustrie spelen passagiers ook een cruciale rol bij het handhaven van hun eigen veiligheid en die van anderen aan boord. Dit artikel gaat in op de verschillende aspecten van veiligheid tijdens de vlucht en biedt inzichten en tips voor reizigers die naar Canada vliegen.

In-flight safety when flying to Canada
Veiligheid tijdens de vlucht naar Canada

Inzicht in de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart

Voordat we dieper ingaan op specifieke veiligheidspraktijken, is het belangrijk om de rol van luchtvaartveiligheidsvoorschriften te begrijpen. Dit zijn richtlijnen en procedures die zijn opgesteld door luchtvaartautoriteiten, zoals Transport Canada en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), om de veiligheid in de luchtvaart te standaardiseren en te verbeteren. Deze voorschriften hebben betrekking op alles van vliegtuigonderhoud en training van de bemanning tot noodprocedures en het gedrag van passagiers. Luchtvaartmaatschappijen die in en naar Canada vliegen zijn verplicht zich aan deze strenge regels te houden, zodat ze aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen.

Veiligheidsmaatregelen vóór de vlucht

De juiste luchtvaartmaatschappij kiezen

De eerste stap naar een veilige vliegervaring begint met het kiezen van een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij. De meeste luchtvaartmaatschappijen die naar Canada vliegen hebben een goede veiligheidsreputatie, maar het is altijd een goed idee om een snelle controle uit te voeren. Bronnen zoals de website Airline Ratings geven inzicht in de veiligheidsbeoordelingen en het productaanbod van luchtvaartmaatschappijen.

Inzicht in veiligheidsbeleid

Maak uzelf voor uw vlucht vertrouwd met het specifieke veiligheidsbeleid van de luchtvaartmaatschappij. Dit omvat bagagebeperkingen, verboden voorwerpen en incheckprocedures. Veel luchtvaartmaatschappijen geven deze informatie op hun website of via hun klantenservicekanalen.

Veiligheid aan boord

Luisteren naar veiligheidsbriefings

Een van de meest kritieke veiligheidsprocedures tijdens een vlucht is aandachtig luisteren naar de veiligheidsbriefing die het cabinepersoneel voor de vlucht geeft. Zelfs als je een frequente vlieger bent, is het belangrijk om goed te luisteren, omdat de veiligheidsprocedures per vliegtuigtype en luchtvaartmaatschappij kunnen verschillen.

Gebruik van veiligheidsgordels

Om veiligheidsredenen adviseert Transport Canada dat u uw veiligheidsgordels tijdens de hele vlucht om moet houden, zelfs als het gordelteken uit staat. Een inactief gordelteken geeft alleen aan dat u uw stoel tijdelijk mag verlaten.

Hoewel het zelden voorkomt, is luchtturbulentie de belangrijkste oorzaak van letsel voor passagiers en bemanning tijdens een vlucht. Luchtturbulentie is voornamelijk het gevolg van luchtdrukverschillen, straalstromen, koude of warme fronten, onweersbuien of bergen. Dergelijke incidenten doen zich voor zonder waarschuwing.

Je moet je veiligheidsgordels omhouden tijdens het opstijgen, landen, tijdens turbulentie en op elk ander moment dat de bemanning dit nodig vindt. De veiligheidsgordels in een vliegtuig zijn anders dan die je gewend bent in een auto, dus zorg ervoor dat je gordel gemakkelijk kan worden vastgemaakt, goed kan worden afgesteld en snel kan worden losgemaakt. Een veelgemaakte fout van passagiers is dat ze hun veiligheidsgordel rond hun middel vastmaken in plaats van rond hun heupen. Passagiers die een verlenging van de veiligheidsgordel nodig hebben, moeten de luchtvaartmaatschappij hiervan op de hoogte stellen voor de vertrektijd van de vlucht.

Kaart met veiligheidskenmerken

De meeste luchtvaartmaatschappijen plaatsen een kaart met veiligheidskenmerken bij de stoel van het vliegtuig om passagiers belangrijke informatie te geven over de veiligheidskenmerken van het vliegtuig waar ze aan boord zijn gegaan. De informatie gaat meestal over de bediening van de uitgang en het gebruik van de nooduitrusting in geval van nood. Je moet de kaart lezen en ervoor zorgen dat je alles over de veiligheidsvoorzieningen begrijpt omdat verschillende vliegtuigen een verschillende bediening voor de uitgang kunnen hebben, of de bediening voor de voorste uitgang kan verschillen van die van de achterste uitgang van hetzelfde vliegtuig. Een goed begrip van de veiligheidsvoorzieningen zal bijdragen tot een veilige evacuatie in geval van nood.

Andere instructies op de kaart met veiligheidskenmerken bevatten een handleiding over hoe je je moet voorbereiden op een botsing. Het is bekend dat de 'brace for impact'-positie passagiers en bemanningsleden helpt hun overlevingskansen te vergroten en het risico op verwondingen tijdens noodsituaties te verkleinen.

De beste manier om je schrap te zetten voor een botsing is door je lichaam tegen het oppervlak te plaatsen dat je waarschijnlijk zult raken bij een botsing. Door je lichaam dicht bij het oppervlak te houden, verminder je de intensiteit van de botsing, waardoor je minder verwondingen oploopt. De beste brace hangt af van factoren zoals je fysieke beperkingen, je grootte en het interieur van het vliegtuig. Je moet ook rekening houden met het verloop van de kracht van de crash, het type noodsituatie en de omvang van de noodsituatie.

Beheer van handbagage

Het goed opbergen van uw handbagage is cruciaal voor de veiligheid. Gebruik bakken boven uw hoofd voor grotere items, terwijl kleinere items onder de stoel voor u kunnen worden geplaatst. Zorg ervoor dat de gangpaden en uitgangen vrij zijn van bagage om struikelgevaar of blokkades in geval van nood te voorkomen.

Omgaan met turbulentie

Turbulentie komt vaak voor tijdens vluchten en is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Het kan echter wel risico op letsel opleveren als passagiers niet met hun veiligheidsgordel om zitten. Blijf tijdens turbulentie zitten en volg de instructies van de bemanning op.

Zuurstofmaskers

De meeste commerciële vluchten hebben zuurstofmaskers die automatisch worden geactiveerd wanneer er sprake is van decompressie. De zuurstoftoevoer begint pas als je het masker naar beneden trekt. Draag het masker om je hele mond en neus en zet het vast door het elastiek achter je hoofd vast te maken. De zuurstof stroomt naar het masker, zelfs als de zak niet wordt opgeblazen. Als je naast een persoon zit die mogelijk hulp nodig heeft, zoals iemand die gehandicapt, bejaard of een kind is, moet je eerst je masker opzetten voordat je die persoon helpt. Verwijder uw masker niet, tenzij op advies van een bemanningslid.

Exit rij zitplaatsen

Passagiers die dicht bij de nooduitgang zitten, hebben de verantwoordelijkheid om de uitgang te openen als er een noodgeval is. Als je op die positie zit, moet je dus beter opletten en uitleg vragen over dingen die je niet begrijpt. Als je twijfelt of je kunt helpen in een noodgeval, vraag dan om een andere stoel.

Nooduitgangen

De nooduitgangen bevinden zich in verschillende vliegtuigen op verschillende locaties. Controleer of je zitplaats in de buurt van de uitgangen is om te weten welke richting je moet volgen en het vliegtuig zo snel mogelijk te evacueren in geval van nood. Je moet tijdens de evacuatie te allen tijde de instructies van het bemanningslid opvolgen.

Evacuaties in noodgevallen

Tijdens een noodevacuatie moet je je bagage achterlaten en doen wat de bemanningsleden je opdragen. Als je probeert je bagage uit de bagagebak of onder de stoel te dragen, vertraag je de evacuatie en breng je jezelf en de anderen in gevaar. Je kunt het risico op veelvoorkomende verwondingen tijdens noodevacuaties ook verkleinen door veiligere kleding en schoenen te dragen.

Gezondheidsoverwegingen tijdens de vlucht

Alcohol

Alcohol verandert de werking van ons lichaam en ons gedrag door het vermogen van de hersenen om zuurstof te gebruiken te verminderen en uw reactievermogen, beoordelingsvermogen, redeneringsvermogen en geheugen aan te tasten. Tijdens de vlucht zijn de effecten nog erger dan op zeeniveau. Om gematigdheid tijdens de vlucht te bevorderen, kunnen luchtvaartmaatschappijen je niet aan boord laten gaan als je dronken lijkt.

Gehydrateerd en gevoed blijven

De lucht in de cabine kan droog zijn, dus het is belangrijk om gehydrateerd te blijven door regelmatig water te drinken. Vermijd overmatig gebruik van alcohol of cafeïne, want dat kan leiden tot uitdroging. Het eten van lichte en voedzame maaltijden kan ook helpen om je welzijn tijdens de vlucht op peil te houden.

Bewegen en stretchen

Op langeafstandsvluchten naar Canada kan langdurig in één houding zitten het risico op diepe veneuze trombose(DVT) verhogen. Het is aan te raden om af en toe op te staan, je uit te rekken en door de gangpaden te lopen als dat veilig is.

Omgaan met luchtdruk en oorongemak

Veranderingen in de cabinedruk tijdens het opstijgen en landen kunnen oorpijn veroorzaken. Technieken zoals gapen, slikken of kauwgom kauwen kunnen helpen om de druk gelijk te maken. Voor baby's kan het helpen om op een fles of fopspeen te zuigen.

Noodprocedures

De dichtstbijzijnde uitgang kennen

Zoek altijd de dichtstbijzijnde uitgang bij je stoel en houd er rekening mee dat deze zich achter je kan bevinden. Tel het aantal rijen tot de dichtstbijzijnde uitgang als referentie voor het geval het zicht beperkt is tijdens een noodgeval.

De veiligheidskaart doornemen

Elke stoel is uitgerust met een veiligheidskaart die de specifieke veiligheidsvoorzieningen en -procedures voor het vliegtuig illustreert. Neem een paar minuten de tijd om deze kaart door te nemen voordat je opstijgt.

Instructies van de bemanning opvolgen

In een noodsituatie zal het cabinepersoneel instructies geven over hoe te handelen. Het is van cruciaal belang dat je hun aanwijzingen onmiddellijk en kalm opvolgt. Vergeet niet dat het belangrijkste doel van de bemanning is om de veiligheid van alle passagiers te garanderen.

Mentaal welzijn en comfort

Omgaan met vliegangst

Voor mensen die angst of ongemak ervaren tijdens de vlucht zijn er verschillende strategieën om deze gevoelens te beheersen. Diepe ademhalingsoefeningen, luisteren naar muziek of activiteiten zoals lezen of films kijken kunnen helpen. Het cabinepersoneel op de hoogte stellen van je angst kan er ook voor zorgen dat je extra ondersteuning krijgt als dat nodig is.

Zorgen voor comfort

Het dragen van comfortabele kleding en het meenemen van zaken als een nekkussen, deken en hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kan uw comfort tijdens de vlucht verbeteren. Deze kleine voorbereidingen kunnen een groot verschil maken, vooral bij langeafstandsvluchten naar Canada.

Vergeet niet dat je niet alleen vliegt

Iedereen moet zich veilig voelen tijdens de vlucht, wat betekent dat niemand gedrag mag vertonen dat de veiligheid van de bemanningsleden en andere passagiers in gevaar brengt. Enkele van de onaanvaardbare gedragingen tijdens de vlucht zijn intimidatie, het negeren van de rookvoorschriften, verbaal geweld, fysiek geweld, het niet opvolgen van de instructies van de bemanning, seksuele overtredingen en wanordelijk gedrag. Als dergelijk gedrag zich voordoet, kan de bemanning besluiten het vliegtuig om te leiden en de zaak bij aankomst over te dragen aan de politie. Een dergelijke overtreding is strafbaar.

Conclusie

Het handhaven van de veiligheid tijdens de vlucht is een gedeelde verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij en haar passagiers. Door de veiligheidsvoorschriften te begrijpen en na te leven, rekening te houden met gezondheidsoverwegingen en zich voor te bereiden op mogelijke noodsituaties, kunnen reizigers bijdragen aan een veilige en aangename vluchtervaring. Als je aan je reis naar Canada begint, houd dan deze veiligheidstips in gedachten voor een stressvrije en veilige vlucht. Vergeet niet dat de sleutel tot een geslaagde reis niet alleen het bereiken van je bestemming is, maar dat je dat ook veilig en comfortabel moet doen.