Steden in Canada die een bezoek waard zijn

Bewerkt: Oct 18, 2021 | Tags: Canada visum, Canada eTA, Toerisme in Canada

Zoekt u een levendige, kosmopolitische stad of een rustig, pittoresk plaatsje? In Canada kunt u het vinden. Canada heeft het op een na grootste landoppervlak ter wereld en het bevolkingsaantal staat op de 38ste plaats (36,5 miljoen, net over de helft van die van het Verenigd Koninkrijk). Het kan dus wel dun bevolkt genoemd worden. De overgrote meerderheid van de bevolking woont langs de zuidelijke grens met de Verenigde Staten in de provincies Ontario, Quebec, British Colombia en Alberta, waarvan 40% alleen al in Ontario woont. Canada is een land dat u in ieder jaargetij kunt bezoeken. U kunt u ontspannen aan een meer op een zonnige namiddag of hoog in de Rockies gaan skiën. Voordat u plannen gaat maken voor een bezoekje, is het een goed idee, de voorwaarden voor het betreden van Canadees grondgebied te leren kennen.

Heb ik een visum nodig om Canada binnen te komen?

Als u vanuit een land met visumvrijstelling vertrekt heeft u enkel uw paspoort nodig om Canada binnen te komen, maar als u in een Canadese luchthaven landt heeft u ook een eTA nodig; Electronic Travel Authorization, een elektronische reismachtiging. De procedure van het aanvragen van een eTA is vrij eenvoudig. U dient uw aanvraag een paar weken of maanden vóór uw geplande vertrek te versturen. Doorgaans ontvangt u een beslissing omtrent uw aanvraag binnen 72 uur na versturing. Onthoud goed dat een eTA aan uw paspoort gekoppeld is, dus als u dat verliest of wanneer het verloopt, dient u ook een nieuwe eTA aan te vragen.

Hoe kan ik een visum voor Canada aanvragen?

Als u een visum nodig heeft kunt u dat online aanvragen op de website Government of Canada. Daarbij dient u uw biometrische gegevens te leveren, waaronder uw pasfoto en vingerafdrukken, en u betaalt de kosten voor de aanvraag. Biometrische gegevens worden genomen op een plaatselijk servicepunt, waarvoor  u een afspraak moet maken. U ontvangt dan een brief waarin u meegedeeld wordt wanneer en waar dit plaatsvindt en dan heeft u 30 dagen na de datum van de brief de tijd om voor uw biometrische gegevens te zorgen.

Het is mogelijk dat u gevraagd wordt nadere informatie te geven of naar een gesprek te komen. Verder heeft u misschien een medisch onderzoek of een politiecertificaat nodig. Dit zal u allemaal worden uitgelegd in een brief van  Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). De totale aanvraagprocedure duurt ongeveer drie tot vier weken, mits u alle gegevens tijdig inlevert. Als alles goed gaat, zal het visum in uw paspoort gestempeld worden. Indien uw aanvraag niet wordt goedgekeurd zult u bericht krijgen over de redenen daarvan en wordt u medegedeeld wat voor opties u nog heeft.

Wanneer u een bezoek aan Canada brengt zullen uw vingerafdrukken gecontroleerd worden om vast te stellen dat u de persoon op het paspoort bent en indien hierbij of op uw documentatie onregelmatigheden voorkomen zal u de toegang worden geweigerd. Het is dus van het grootste belang dat u alles op de juiste manier uitvoert. Doorgaans krijgt u toestemming om tot zes maanden in Canada te blijven, maar de grensbeambten kunnen hier van afwijken naar gelang het doel van uw bezoek.

Wat gebeurt er nadat ik mijn eTA of visum verkregen heb?

Als u uw Canada eTA of visum in bezit heeft, kunt u plannen gaan maken voor een bezoek aan de volgende plaatsen voor uw reisplan. Deze lijst is niet onuitputtelijk, maar er staan populaire bestemmingen op die door de jaren heen populair zijn geworden bij toeristen.

Victoria, BC

Victoria is de hoofdstad van British Columbia en is gelegen in de meest zuidelijke punt van Vancouver Island. Het gebied is beroemd om de zeeolifanten die er leven en het is een ideale plaats om walvissen te zien. Als u daar eenmaal bent, moet u ook eens een bezoekje afleggen aan de Inner Harbour, de binnenhaven, en China Town. Het gebouw van de Legislative Assembly of British Columbia is een prachtig voorbeeld van neo-barok architectuur. Het staat vlak bij de Inner Harbour Causeway.

Vancouver, BC

Vancouver wordt door sommige mensen beschreven als de beste plaats ter wereld om te wonen. De stad heeft een unieke ligging, tegen een achtergrond van bergen, een meer en zeestranden en heeft de grootste visserijhaven van Canada. Granville Island is de moeite van het bezoeken waard met een uitgelezen verzameling caféterrasjes en restaurants rijk aan zeebanket, vers gevangen in de Stille Oceaan. De Public Market staat boordevol vis- en vleeskraampjes, fruit en groenten, allemaal afkomstig uit plaatselijke bronnen. Voor ski-liefhebbers heb je daar het Grouse Mountain Ski Resort 12 km in noordelijke richting, en 110 km verderop ligt het beroemde Whistler resort.

Edmonton, AB

De hoofdstad van Alberta, Edmonton geheten, is gelegen in het midden van de provincie aan de North Saskatchewan rivier. Hij ligt vlakbij het Nationale Park Elk Island waar elanden en bisons vrij rondlopen. Aangezien het zo hoog in het noorden ligt heeft u daar het voordeel van lange zomerdagen, maar dan heb je er ook lange, koude winternachten. Het is een moderne stad met weinig oude gebouwen, maar het Fort Edmonton Park living history museum is wel een bezoekje waard.

Saskatoon, SK

Ongeveer 520 km naar het oosten van Edmonton ligt Saskatoon. Hier kunt u een rondvaart nemen over de South Saskatchewan River door de Meewasin Valley, waar het Wanuskewin Heritage Park ligt. Daar worden tentoonstellingen gehouden  over de inheemse Aboriginal cultuur. Saskatoon heeft na Winnipeg de op een na grootste bevolking van oorspronkelijke bewoners van Canada. Er zijn verscheidene provinciale parken rondom Saskatoon, waaronder de Beaver Creek Conservation Area en Saskatoon Forestry Farm Park & Zoo aan de oostelijke oever van de rivier.

Winnipeg, MB

De hoofdstad van Manitoba, Winnipeg, is de grootste stad van de provincie met iets meer dan 700,000 inwoners, waarvan 12% tot de oorspronkelijke inwoners horen. De stad werd gevestigd in 1738 waar de Red en Assiniboine Rivers elkaar kruisen. Hij was in het begin een handelspost en werd tot stad uitgeroepen in 1873. Hij wordt nu “de poort naar het westen” genoemd en is tot een grote multiculturele stad uitgegroeid waar meer dan 100 talen gesproken worden, waarvan het Engels de meest algemene taal is. Niet iedereen kiest voor deze reisbestemming, maar toch is er een heleboel te zien en te ervaren.

Als u van inheems voedsel houdt, dan kunt u het West End district bezoeken en de Forks National Historic Site waar het wemelt van restaurants en winkeltjes en waar u kunt deelnemen aan allerlei ontspanningsactiviteiten.

Niagara Falls, ON

Niet alleen is daar de beroemdste waterval van Noord-Amerika, zo niet de hele wereld gesitueerd, maar Niagara Falls is een echte stad op zich. Hij is gebouwd aan de westelijke oever van de Niagara rivier. Er zijn veel recreatieve faciliteiten, waaronder het MarineLand pretpark, een golfbaan en het Willoughby Marsh Reservaat. De meeste toeristen komen er echter vanwege de Horseshoe, American en Bridal Veil watervallen, die een combinatie vormen voor de historische Niagara watervallen.

Toronto, ON

Aan de oevers van het Ontariomeer, grenzend aan het noorden van New York State ligt Toronto, de grootste stad van Canada en de hoofdstad van Ontario, waar meer dan 140 talen worden gesproken. Toronto is een van de veelzijdigste, multiculturele steden ter wereld. De 90 meter hoge CN Tower, die ooit de hoogste ter wereld was, is een beeldbepalend oriëntatiepunt dat het silhouet van de stad overheerst. Als u van sport houdt, dan kunt u het Vancouver Maple Leafs ijshockeyteam bezoeken. Voor winkelenthousiasten is er Eaton Centre, het grootste winkelcentrum van de stad. Ook hoeft u er niet met een lege maag rond te lopen, want er is een enorme sortering etnische en fastfood restaurantjes. Er zijn veel plaatsen die u kunt bezoeken, zoals het Casa Loma; een kasteel uit het begin van de 20e eeuw, en Ripley’s Aquarium of Canada.

Ottawa, ON

De hoofdstad van Canada, Ottawa, is veel kleiner dan Montreal en Toronto, maar daaraan ontleent hij juist zijn charme. Ondanks het feit dat het een kleine stad is, kan Ottawa zich beroemen op de prachtigste architectuur van Canada, zoals de parlementsgebouwen, het Natural History Museum en de wat modernere National Gallery. Als u van watersport houdt dan is het Rideau Canal een populaire plek om te varen en ’s winters wordt het een ijsbaan. De Ottawa Rivier biedt ook een mogelijkheid voor wildwatervaren.

Montreal, QC

Als je meer dan de helft van de bevolking Frans hoort spreken als moedertaal, vergeet je gemakkelijk dat je in een van de oudste nederzettingen van Noord-Amerika bent. Montreal heeft een hele Europese sfeer met oude kinderhoofdjes als bestrating en 17e eeuwse gebouwen, maar het is tegelijkertijd een moderne, kosmopolitische stad met een bruisend nachtleven. Er is een metrosysteem dat alle districten met elkaar verbindt en een “ondergrondse stad” die bestaat uit een verzameling kantoren, hotels en woongebouwen die met elkaar verbonden zijn door een reeks tunnels.

Quebec City, QC

De hoofdstad van de provincie en tevens de oudste stad, is Quebec City die ontstaan is in de 15e eeuw. De ommuurde stad Oud Quebec met haar kinderhoofdjesplaveisel en gebouwen uit de 17e eeuw is beslist het bezoeken waard. Het Château Frontenac Hotel uit de 19e eeuw verheft zich trots boven de noordelijke oever van de rivier St. Lawrence en de Citadelle, de grootste Britse vesting van Noord-Amerika is nu een actieve vesting en een museum. Deze Frans-sprekende stad is gelegen te midden van het allermooiste landleven van heel Canada, met in het noorden het Jacques-Cartier National Park.

Halifax, NS

De hoofdstad van de provincie Nova Scotia, Halifax, is gelegen aan de oostelijke kustlijn van de provincie met het uitzicht op de uitgestrekte Atlantische Oceaan. Vanwege de ligging werd het de eerste haven van aankomst voor immigranten in het midden van de 18e eeuw, waardoor het in 1842 een stad kon worden. De promenade aan de waterkant wordt gemarkeerd door winkeltjes en restaurants rondom de haven, waar ook de beroemde Seaport Farmer’s Market is gesitueerd, waar vers gevangen producten verkocht worden. Als u daar toch eenmaal bent, bezoek dan ook The Citadel National Historic Site, de stervormige vesting die over de haven uitkijkt.

St. John’s, NL

Het meest oostelijke punt van Noord-Amerika, St. John’s, is de hoofdstad van Newfoundland en de provincie Labrador. Het is de oudste stad in Noord-Amerika, opgericht in de 15e eeuw, en vanaf dit punt kunt u verscheidene walvissoorten bewonderen waaronder de bultrug en de minke. Plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn o.a. het historische vissersplaatsje Quidi Vidi, waar u het plaatselijke zeebanket kunt proeven en de kleurige huisjes langs de “Jellybean Row” kunt bekijken.

Conclusie

Canada biedt aan zowel zakenmensen als toeristen talrijke mogelijkheden op het gebied van Canadese cultuur, geschiedenis, amusement en culinaire genoegens. In dit artikel werd een aantal steden onder de loep genomen waar bezoekers hun hart kunnen ophalen tijdens een bezoek aan Canada. Voordat u uw reis boekt, als u geen Canadese of V.S. nationaliteit heeft, zorgt u er dan voor dat u in het bezit bent van een Canadese eTA of een bezoekersvisum.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen