Wie is vrijgesteld van de noodzaak voor een Canada eTA?

Bewerkt: Feb 13, 2023 | Gepubliceerd: Feb 13, 2023 | Tags: Canada toelatingseisen, eTA-aanvraag annuleren, Canada eTA-vereisten

Reizigers uit een groot aantal landen hoeven geen visum te hebben wanneer zij naar Canada reizen. In plaats daarvan dienen reizigers van die landen een Electronic Travel Authorization aan te vragen, ofwel eTA. Niet iedereen uit een land met visumvrijstelling heeft echter een eTA nodig. Dit artikel geeft in het kort wat richtlijnen aangaande vrijstelling van Canada eTA.

Staatsburgers van de V.S.

Canada’s naaste buur draagt bij aan een groot percentage van jaarlijkse bezoekers van het land, zowel voor werk als voor recreatie. Gelukkig voor deze reizigers hebben Amerikaanse staatsburgers geen geldig visum of eTA nodig om Canada binnen te mogen. Zij hoeven slechts hun paspoort van de V.S. te vertonen. Permanent ingezetenen van de V.S. dienen echter wel een eTA aan te vragen als zij Canada per vliegtuig bezoeken.

Buitenlandse functionarissen en werknemers in de reisbranche

Mensen die naar Canada reizen als onderdeel van hun werk in de reisbranche of op een officiële missie worden vrijgesteld van vereisten van eTA. Bij deze groep horen bemanningsleden van een vliegtuig en andere personen die in de vliegbranche werkzaam zijn, zoals inspecteurs van vliegtuigen of ongevalsrechercheurs. Deze reizigers worden vrijgesteld van de eTA vereisten, mits ze voor hun werk in Canada vertoeven.

Daar horen ook bij, diplomaten die accreditatie hebben ontvangen van de Canadese overheid. Ook deze zijn vrijgesteld van eTA verplichtingen. Dan zijn er ook personeelsleden van een buitenlandse overheid zoals buitenlandse strijdkrachten die als onderdeel van hun taken naar Canada komen. Deze vrijstelling van eTA vereisten geldt alleen voor landen die genoemd staan in de Akte aangaande bezoekende strijdkrachten.

Buitenlandse staatsburgers met Canadese visa of andere documenten

Een buitenlands staatsburger die een Canadees visum heeft verkregen hoeft geen eTA aan te vragen om het land te betreden. In sommige gevallen kan een buitenlandse staatsburger die een geldige immigratiestatus in Canada bezit, zoals een buitenlandse student, toerist of tijdelijke buitenlandse werknemer zelfs het land verlaten en opnieuw betreden zonder een eTA of een nieuw visum aan te vragen. Dit is alleen van toepassing indien deze persoon naar de Verenigde Staten is geweest of naar Saint Pierre en Miquelon. Als er andere bestemmingen bij deze reis hoorden, heeft de reiziger geen vrijstelling.

Andere buitenlandse staatsburgers

Er bestaan andere situaties waarin een buitenlands staatsburger misschien geen eTA nodig heeft om Canada te betreden. In sommige gevallen zijn deze reizigers enkel op doorreis naar een andere bestemming. Bijvoorbeeld, buitenlandse reizigers die toestemming hebben om de Verenigde Staten te betreden mogen Canada op doorreis betreden, mits het vliegtuig alleen landt om bij te tanken. Hetzelfde is van toepassing voor reizigers vanuit de Verenigde Staten op weg naar een andere bestemming. Buitenlandse staatsburgers die een ongeplande tussenstop in Canada maken hoeven eveneens geen eTA aan te vragen om het land te betreden.

Bepaalde speciale programma’s zijn van toepassing waarbij reizigers geen eTA hoeven aan te vragen om het land te betreden. Reizigers in het programma Transit Without Visa (doorreis zonder transitvisum) (TWOV) hebben geen visum nodig mits zij de internationale doorgangszone van het vliegveld niet verlaten en voor minder dan 24 uur in Canada blijven. Dit programma geldt alleen voor reizigers uit Indonesië, de Filippijnen, Taiwan of Thailand die onderweg zijn naar of op terugreis zijn vanuit de Verenigde Staten. Een soortgelijk programma is het China Transit Program waarbij het aan houders van een Chinees paspoort is toegestaan Canada te betreden op weg naar of vanuit de Verenigde Staten mits zij met goedgekeurde vluchten door goedgekeurde luchthavens reizen.

Tenslotte hebben staatsburgers van Frankrijk die in Saint-Pierre en Miquelon wonen geen eTA nodig om naar Canada te reizen. Dit kleine Franse grondgebied in de Saint Lawrencebaai is veel dichter bij Newfoundland dan ieder ander deel van Frankrijk en deze staatsburgers reizen vaak heen en weer naar Canada. De mogelijkheid om zonder eTA te reizen maakt deze procedure sneller en eenvoudiger.

Conclusie

Als u in een van deze categorieën valt wordt u misschien vrijgesteld van het aanvragen van een eTA voordat u Canada bezoekt. Indien dit niet het geval is, moet u er wel een aanvragen, of een passend visum aanvragen, voordat u met de planning van uw reis begint.