Wat is het Canada NEXUS programma?

Bewerkt: Aug 07, 2023 | Gepubliceerd: Aug 07, 2023 | Tags: Canada eTA, Toelatingseisen voor Canada

Als u Canada vaak bezoekt, bent u wellicht op zoek naar een manier om de hoeveelheid tijd die u bezig bent met grensovergangen te reduceren. Een van de manieren om dit te doen is gebruik te maken van het NEXUS programma. Dit gezamenlijke versnelde grenscontrolesysteem geeft vooraf goedkeuring aan bepaalde reizigers, die speciale doorgangsbanen bij landsgrensovergangen en speciale incheckautomaten op luchthavens kunnen betreden.

Het kost wat meer moeite om in aanmerking te komen voor NEXUS, maar het kan u een aanzienlijke hoeveelheid tijd besparen als u Canada of de Verenigde Staten binnenkomt, vooral  wanneer u deze reis vaker onderneemt.

Wie komt in aanmerking voor NEXUS

Om in aanmerking te komen voor NEXUS moet u staatsburger zijn of een verblijfsvergunning hebben van een van de kwalificerende landen. Het gaat hier voornamelijk om staatsburgers of mensen met een verblijfsvergunning van Canada of de Verenigde Staten, alhoewel staatsburgers van Mexico die in het bezit zijn van een Viajero Confiable lidmaatschap ook in aanmerking komen. Volwassenen die zich hiervoor aanmelden dienen ook een bedrag van $50 (US) te betalen.

Goedkeuring voor NEXUS

Het aanvragen van NEXUS garandeert niet dat u wordt goedgekeurd. Om uw NEXUS lidmaatschap te ontvangen moet u een immigratiestatuscontrole en veiligheid screening te ondergaan. Als dit gedaan is, zult u worden ondervraagd door zowel de Canada Border Services Agency (CBSA) als de US Customs and Border Protection (CBP). Als dit onderdeel van de aanvraag met succes is afgerond zult u uw NEXUS kaart ontvangen.

Uw NEXUS kaart vernieuwen

Uw NEXUS kaart is vanaf de datum van afgifte vijf jaar geldig. Het vernieuwingsproces begint ongeveer zes maanden voordat hij vervalt en het kan betekenen dat u voor een nieuw vraaggesprek wordt uitgenodigd.

Het gebruik van uw NEXUS kaart

Als u een kaart heeft ontvangen, dan kunt u hem gebruiken om Canada (of de Verenigde Staten) te betreden via de lucht, het land of de zee. In dit artikel wordt besproken hoe u uw NEXUS kaart kunt gebruiken om naar Canada te reizen; het verloop voor het betreden van de V.S. is ongeveer hetzelfde, maar niet helemaal. U zult uw NEXUS kaart online moeten activeren voordat u naar Canada vertrekt.

Canada via de lucht betreden

U kunt uw NEXUS kaart gebruiken als u naar Canada vliegt, mits u aankomt op een deelnemende luchthaven. De exacte beschikbare NEXUS services zijn per luchthaven iets anders. De meest gebruikelijke zijn incheckautomaten met gezichtsherkenning. Deze zelfbedieningsautomaten zijn beschikbaar op:

  • Billy Bishop Toronto City Airport
  • Calgary International Airport
  • Edmonton International Airport
  • Halifax Stanfield International Airport
  • Montreal-Trudeau International Airport
  • Ottawa Macdonald-Cartier International Airport
  • Toronto Pearson International Airport
  • Vancouver International Airport

Ook kunnen NEXUS e-Gates worden gevonden op Toronto Pears International Airport bij Terminal One en op Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport.

Deze automatische incheckpunten en e-Gates geven u de mogelijkheid uw identiteit te bevestigen door gebruik van een selfservice procedure. De incheckautomaat of eGate maakt een foto van u en geeft een gedrukt ontvangstbewijs af dat u mee kunt nemen naar de douanehal. Als u voor het eerst een NEXUS incheckautomaat of eGate gebruikt dient u uw paspoort te scannen om uw identiteit te verifiëren. Als de incheckautomaat of eGate niet werkt, kunt u als alternatief de speciale servicebalie gebruiken.

Indien u meer dan $10.000 (Can) aan geld of monetaire middelen bij zich heeft, mag u geen gebruik maken van een NEXUS incheckautomaat of e-Gate.

Per vliegtuig reizen en eTA

Als u naar Canada vliegt, moet u misschien een elektronische reismachtiging: electronic travel authorization (eTA) aanvragen voordat u op reis gaat. Indien u een verblijfsvergunning heeft voor de Verenigde Staten of staatsburger bent van Mexico, moet u vooraf een eTA aanvragen. Aangezien de verwerkingstijden van een eTA kunnen afwijken, is het beter om uw eTA aan te vragen voordat u uw vlucht boekt. Het lidmaatschap van NEXUS stelt u niet vrij van de verplichting om een eTA aan te vragen. Alleen staatsburgers van de Verenigde Staten of Canada hoeven geen eTA aan te vragen.

Canada betreden via water

Als u in Canada aankomt met een zeeschip, kunt u op meer dan 400 punten van NEXUS services gebruik maken. Tenminste 30 minuten, maar minder dan vier uur voordat u aankomt, dient de schipper (de kapitein, eigenaar of andere persoon die de leiding heeft over het schip) het NEXUS Telephone Reporting Centre (TRC) te bellen om het schip te identificeren en een tijd en plaats van aankomst te melden. De schipper dient ook de namen en andere gegevens van alle NEXUS leden die aan boord zijn op te geven. Het is ook de verantwoordelijkheid van de schipper om te verifiëren dat alle NEXUS passagiers de nodige reisdocumenten bij zich dragen. Als dit eenmaal is gebeurd, zal de TRC een rapportnummer verstrekken, dat de schipper aan grensbeambten kan doorgeven.

Om de NEXUS procedure te gebruiken wanneer ze Canada via het water betreden, moeten alle passagiers op het schip die hier gebruik van willen maken, NEXUS leden zijn.

Zeereizen en eTA

In tegenstelling tot luchtvaartreizen zijn houders van verblijfsvergunningen voor de V.S. of Mexicaanse staatsburgers voor zeereizen naar Canada niet verplicht een eTA te hebben. Als u echter houder van een verblijfsvergunning van de V.S. of Mexicaans staatsburger bent, dient u documenten te tonen om uw status te bewijzen. Dit betekent een paspoort in het geval van Mexicaans staatsburger of een paspoort en een verblijfsvergunning voor een permanent ingezetene van de V.S.

Canada over land betreden

21 grensovergangen naar Canada zijn voorzien van NEXUS rijstroken. Om Canada te betreden via een van deze doorgangen, rijd naar de daartoe bestemde rijstrook en stop vlak voor de kaartlezer. Houd uw NEXUS kaart omhoog naar het afleesapparaat en rijd daarna naar de cabine van een grensbeambte die een visuele inspectie zal uitvoeren. U wordt misschien gevraagd om de inspectiezone binnen te rijden, anders kunt u doorrijden naar Canada.

Indien u ingezetene van Canada bent, kunt u een Traveller Declaration Card (TDC) gebruiken om goederen te declareren die u bij zich heeft en belasting of accijns te betalen die u verschuldigd bent. Vul gewoon de kaart in, waaronder indien nodig uw creditkaart informatie en gooi hem in de beveiligde bus die naast de cabine van de grensbeambte staat. Het bedrag dat u verschuldigd bent zal worden verrekend op uw kaart.

Evenals bij andere vormen van grensovergang met NEXUS, zijn er wat beperkingen van toepassing bij het betreden van Canada met uw NEXUS kaart. U moet aangifte doen van artikelen die aan beperking onderhevig zijn, of van artikelen die de waarde overschrijden van uw toegestane maximum. Bovendien kunt u de NEXUS rijstrook niet gebruiken indien een van de inzittenden van uw auto geen NEXUS lid is. Als u passagiers vervoert die geen NEXUS leden zijn, gebruikt u dan de reguliere rijstroken.

Betreding over land en eTA

Canada betreden over land is hetzelfde als het land betreden via water: u hoeft geen eTA aan te vragen voordat u vertrekt. Als u een permanent ingezetene van de V.S. bent of een Mexicaans staatsburger, dient u uw paspoort (en verblijfsvergunning, indien van toepassing) als bewijs van uw residentie of staatsburgerschap mee te brengen.

Reizen met huisdieren

De meeste huisdieren mogen met u meereizen als u Canada betreedt met NEXUS. U dient een bewijs te tonen van de hondsdolheidsvaccinatie van het huisdier, waarmee duidelijk het dier en het gebruikte vaccin geïdentificeerd wordt, samen met het serienummer en de vervaldatum. Honden en katten die jonger zijn dan drie maanden hebben geen vaccinatiebewijzen nodig.

U mag geen vogels of verboden dieren meebrengen door een NEXUS rijstrook of incheckautomaat. Bovendien worden dieren die worden binnengebracht voor commerciële doeleinden zoals fokken, niet als huisdieren beschouwd en deze mogen derhalve niet door de NEXUS doorgangen.

Voordelen van NEXUS

Het aanvragen van een NEXUS kaart en u vertrouwd maken met de bijbehorende regelgeving kan wat extra tijd in beslag nemen, maar de tijd die u zich bespaart bij de grensovergangen kan een groot verschil uitmaken. Als u regelmatig van Canada naar de Verenigde Staten reist is een lidmaatschap van NEXUS een geweldige manier om uw grensovergang te versnellen en eenvoudiger te maken.