Naar Canada vliegen wanneer u medische apparatuur nodig heeft

Bewerkt: jan 09, 2024 | Tags: Vliegveiligheid, Grensbeveiliging, Vliegen naar Canada

Reizigers met medische hulpmiddelen moeten op de hoogte zijn van de regels en voorschriften wanneer ze per vliegtuig naar Canada reizen. De eerste stap in het planningsproces is dat deze reizigers contact opnemen met hun arts. Informeer of het veilig voor je is om te reizen en door de metaaldetectoren bij de verschillende controlepunten te gaan. Reizigers moeten ook hun medische documenten verzamelen, zoals een bewijs van voorschriften of medische handicap, omdat ze die tijdens hun reis nodig kunnen hebben.

Travelling with a medical device to Canada
Reizen met een medisch apparaat naar Canada

Plan Vooruit

Luchtvaartmaatschappijen hebben een strikt beleid als het gaat om handbagage. Reizigers mogen meestal maar maximaal twee stuks handbagage meenemen. Deze beperking geldt echter niet voor mobiliteitshulpmiddelen, medische apparatuur en benodigdheden. Voor mensen die moeten reizen met mobiliteitshulpmiddelen of rolstoelen op batterijen, is het belangrijk om de luchtvaartmaatschappij hiervan op voorhand op de hoogte te brengen. Hetzelfde geldt voor mensen die hulp nodig hebben bij het pre-boarding proces.

Ga bij aankomst op de luchthaven naar de veiligheidslijn voor gezinnen met speciale behoeften. Het is aan te raden dat alle reizigers met een handicap of speciale behoeften deze lijn gebruiken, omdat de beveiligingsbeambten op deze stations goed zijn uitgerust om eventuele extra hulp te bieden. Zorg ervoor dat je de agenten informeert dat je een mobiliteitshulpmiddel, kunstledemaat of medisch implantaat hebt dat de magnetische velden van de metaaldetectoren kan beïnvloeden of triggeren.

Pacemakers en andere medische apparaten

Reizigers die een insulinepomp, pacemaker en/of ander medisch apparaat hebben, moeten de controleambtenaren hiervan op de hoogte stellen bij hun aankomst bij de controlestations. De eerder verzamelde medische informatie is nodig om te bevestigen dat u inderdaad een medische aandoening heeft. Als verdere screening noodzakelijk wordt geacht, zal de screeningsmedewerker ervoor zorgen dat dit in een privéruimte op de luchthaven gebeurt.

Vliegen met spuiten

Bepaalde medische aandoeningen vereisen dat patiënten met spuiten en naalden reizen. Als je een dergelijke aandoening hebt, zorg er dan voor dat je een medisch certificaat bij je hebt om deze aandoening te bevestigen. Naast een medische verklaring kun je ook een afgestempelde verklaring van je huisarts of gezondheidszorginstelling overleggen. In bepaalde landen wordt een reiziger waarschijnlijk ondervraagd door beveiligingspersoneel van luchtvaartmaatschappijen of luchthavens als hij of zij reist met spuiten en naalden zonder een goede en/of redelijke verklaring.

Als dit om medische redenen nodig is, kunnen de spuiten en naalden in de handbagage worden meegenomen. Kijk ter bevestiging op de website van de Canadian Air Transport Security Authority welke documenten vereist zijn. Controleer ook de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij, want het beleid kan per luchtvaartmaatschappij en per land enigszins verschillen.

Screening vóór het instappen en stoma

Voordat je aan de pre-boardingprocedure kunt beginnen, moet je ervoor zorgen dat je het beveiligingspersoneel op het controlestation hebt geïnformeerd dat je een stoma hebt. Je moet ze een briefje van de dokter geven. Hoewel deze documentatie niet verplicht is, helpt het om het screeningproces te stroomlijnen. Zoals eerder vermeld, wordt er onmiddellijk een privé-fouilleerruimte ter beschikking gesteld als verdere screening nodig is.

U kunt al uw stomabenodigdheden, d.w.z. flenzen en zakjes, in de handbagage meenemen, die vervolgens bij de vastgestelde controlepunten wordt gescreend. Flenzen moeten van tevoren worden voorbereid door ervoor te zorgen dat je ze vóór de reisdatum hebt afgeknipt. Dit is vooral belangrijk als je denkt dat je ze misschien tijdens de vlucht moet gebruiken.

Plakkokers zijn vrijgesteld van de vloeistofbeperkingen. Reizigers moeten de tubes echter apart aanbieden aan het controlepersoneel door ze eerst uit de handbagage te halen.

Andere medische voorwerpen en mobiliteitshulpmiddelen die door de veiligheidscontrole mogen:

 • Rolstoelen
 • Stylus en lei
 • Scooters
 • Braille-notulisten
 • Krukken
 • Diabetes gerelateerde benodigdheden, apparatuur en medicatie
 • Stokken
 • Medicijnen
 • Looprekken
 • Hulpmiddelen voor prothesen
 • Prothese hulpmiddelen
 • Persoonlijke CO2-concentrators en zuurstof
 • Steunzolen
 • Persoonlijke aanvullende zuurstof
 • Ondersteunende braces
 • Hulpmiddelen voor rolstoelmontage/demontage
 • Ondersteunende apparaten
 • Cochleaire implantaten
 • Hulpdieren
 • Gehoorapparaten
 • CPAP (continuous positive airway pressure)-beademingsapparaten en -machines. Het water in de CPAP-machine is ook uitgesloten van de vloeistofbeperkingen van de luchtvaartmaatschappij.
 • Apneu-monitoren
 • Augmentatie apparaten
 • Orthopedische schoenen
 • Adaptieve/assisterende apparatuur
 • Uitwendige medische apparatuur
 • Alle andere handicapgerelateerde apparatuur of hulpmiddelen en gerelateerde medische benodigdheden

Medische goedkeuring en voorafgaande kennisgeving

Reizigers die tijdens hun vlucht een medisch apparaat of apparatuur op batterijen nodig hebben, moeten ten minste achtenveertig uur van tevoren contact opnemen met de reserveringsafdeling van de luchtvaartmaatschappij. Voor bepaalde medische apparaten, zoals beademingsapparatuur, is medische toestemming nodig om aan boord van een vlucht te gaan.

Het is belangrijk op te merken dat medische goedkeuring niet vereist is voor reizigers met een BPAP- of CPAP-apparaat dat nodig is voor de behandeling van slaapapneu. Toch is het aan te raden contact op te nemen met de reserveringsafdeling van je luchtvaartmaatschappij als je van plan bent het apparaat mee aan boord te nemen, zelfs als je niet van plan bent het te gebruiken.

Aanvullende informatie over reizen met medische apparatuur op batterijen

Reservebatterijen

Informeer bij de luchtvaartmaatschappij welke soorten batterijen en apparaten worden geaccepteerd. Zorg ervoor dat de reservebatterijen zodanig verpakt zijn dat ze beschermd zijn tegen fysieke schade of kortsluiting. Plaats elke batterij in een aparte plastic zak of een beschermend zakje en plak alle blootliggende polen af met tape. Laat de reservebatterijen anders in hun oorspronkelijke verpakking zitten.

Morsbare batterijen

Ingecheckte bagage - Lepbare batterijen die bedoeld zijn voor gebruik met een medisch apparaat op batterijen zijn niet toegestaan in de ingecheckte bagage. Als het niet mogelijk is om vast te stellen of de batterij al dan niet kan worden gemorst, zal de luchtvaartmaatschappij de batterij behandelen als een batterij die kan worden gemorst.

Handbagage - U kunt lekkende batterijen in uw handbagage meenemen. De verpakte batterijen moeten te allen tijde onder de stoel blijven. Er kunnen aanvullende verpakkingseisen van toepassing zijn. Bel de reserveringsbalie voor informatie over het verpakken van batterijen.

Conclusie

Reizigers met medische apparaten moeten ervoor zorgen dat hun bezittingen voldoen aan de veiligheids- en beveiligingsvoorschriften en aan de regels van de luchtvaartmaatschappij. Als reizigers twijfelen of hun apparaat wel of niet voldoet, moeten ze contact opnemen met de supportlijn van hun luchtvaartmaatschappij voor meer informatie. Tot slot, als je reist met een medisch apparaat of medicijnen, neem dan genoeg mee voor de duur van de reis, want het kan moeilijk of duur zijn om medische benodigdheden of medicijnen te kopen in Canada.