Naar Canada vliegen wanneer u medische apparatuur nodig heeft

Bewerkt: May 28, 2022 | Tags: Grensbeveiliging, Vliegen naar Canada, Vluchtveiligheid

Reizigers die afhankelijk zijn van medische apparatuur dienen op de hoogte te zijn van de regelgeving die gehandhaafd wordt voor het reizen naar Canada per vliegtuig. De eerste stap bij het plannen van de reis, is contact opnemen met een arts of specialist. Informeer of het veilig is voor u om te reizen en beveiligingsmetaaldetectors te passeren die op verscheidene controlepunten gebruikt worden. Deze reizigers dienen ook medische documentatie te verkrijgen zoals een bewijs van benodigde medicatie of een medische handicap, aangezien die tijdens de reis getoond moeten worden.

Maak uw plannen lang van tevoren

Luchtvaartmaatschappijen hanteren strenge regels omtrent de hoeveelheid handbagage die mag worden meegenomen. Reizigers mogen doorgaans slechts een maximum van twee stukken handbagage meenemen. Deze limiet geldt echter niet voor mobiliteitshulpmiddelen en medische apparatuur met toebehoren. Voor personen die met door accu’s gevoede hulpmiddelen of rolstoelen moeten reizen is het van groot belang dat zij de luchtvaartmaatschappij hier van tevoren over inlichten. Dit is ook van toepassing bij mensen die hulp nodig hebben om door de procedures te gaan die aan het instappen vooraf gaan.

Bij aankomst op de luchthaven kunt u het beste direct naar de wachtrij aan de Special Needs/Family balie gaan. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat iedere reiziger met een beperking of bijzondere noden deze wachtrij gebruikt aangezien de beambten aan deze balie goed voorbereid zijn om extra assistentie te bieden indien dit nodig is. Zorg ervoor dat u de beambten op de hoogte stelt van het feit dat u een mobiliteitshulpmiddel heeft, een kunstledemaat of een medisch implantaat dat beïnvloed kan worden door de magnetische velden in de beveiligingsmetaaldetectoren, of de werking daarvan kunnen beïnvloeden.

Pacemakers en andere medische hulpmiddelen

Reizigers die insulinepompen, pacemakers en/of andere medische hulpmiddelen dragen dienen de controlebeambten hier bij aankomst aan de controlepunten van op de hoogte te stellen. De medische informatie die u heeft meegebracht zal u in staat stellen aan te tonen dat u inderdaad een medische beperking heeft. Waar verdere controle noodzakelijk wordt geacht zal de controlebeambte u naar een privéruimte van de luchthaven leiden waar dit in alle rust kan geschieden.

Reizen per vliegtuig met injectienaalden

Bepaalde medische condities maken het noodzakelijk dat de patiënt injectiespuiten mee moet nemen. Indien u zo’n conditie heeft, moet u ervoor zorgen dat u dit met een medisch certificaat kunt aantonen. Behalve een medisch certificaat kunt u ook een ondertekende of gestempelde verklaring meenemen van uw apotheek of huisartsenpraktijk. In sommige landen wordt de reiziger hoogst waarschijnlijk ondervraagd door het personeel van de luchtvaartmaatschappij of de beveiligingsbeambten van de luchthaven indien er wordt ontdekt dat zij in het bezit zijn van injectiespuiten en naalden zonder een afdoende verklaring.

Als deze injectiespuiten en naalden voor medisch gebruik zijn, dan kunnen die in de handbagage worden meegenomen. Om dit te bevestigen, kijkt u op de website van de Canadian Air Transport Security Authority om zeker te weten welke documenten u nodig heeft. Misschien is het ook verstandig om de regelgeving van de luchtvaartmaatschappij te controleren, aangezien die van maatschappij tot maatschappij en van land tot land kunnen afwijken.

Controle voordat u aan boord gaat en stoma’s

Voordat u kunt beginnen met de procedure voor het instappen dient u de beveiligingsbeambten op de hoogte te stellen van het feit dat u een stoma heeft. U kunt hen het beste een verklaring van de behandelend arts tonen. Deze documentatie is niet verplicht, maar het maakt de instapprocedure een stuk eenvoudiger als u die kunt tonen. Zoals al eerder vermeld, is er een privéruimte aanwezig waar de controle verder kan plaatsvinden indien nodig.

U kunt al uw stomabenodigdheden in de handbagage pakken, die dan een controle zal ondergaan aan de controlepunten. De onderdelen van de stoma kunt u het beste vóór de vertrekdatum op maat knippen. Dit is vooral belangrijk als u verwacht dat u die tijdens de vlucht nodig heeft.

Voor tubes met pasta wordt een uitzondering gemaakt bij de vloeistofregels. De reizigers dienen echter de tubes uit de handbagage te halen en afzonderlijk aan het controlepersoneel te tonen.

Verdere medische hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen die door de beveiligingscontrole mogen, zijn:

 • Rolstoelen
 • Stylus en schrijflei
 • Scootmobielen
 • Braille notitiehulpmiddelen
 • Krukken
 • Alle benodigdheden en medicatie voor diabetes
 • Wandelstokken
 • Medicijnen
 • Rollators
 • Gereedschap voor prothesen
 • Persoonlijke CO2 concentrators en zuurstof
 • Loopgips
 • Persoonlijke supplementaire zuurstof
 • Steunbeugels
 • Gereedschap voor rolstoelen
 • Ondersteuningshulpmiddelen
 • Cochleaire implantaten
 • Hulpdieren
 • Hoortoestellen
 • CPAP respirators en machines. Het water in de CPAP machine is niet inbegrepen bij de wet omtrent vloeistoffen
 • Apneumonitoren
 • Toebehoren voor implantaten
 • Orthopedische schoenen
 • Hulpapparatuur
 • Externe medische hulpmiddelen
 • Andere medische apparatuur en bijbehorende medische supplementen

Medische goedkeuring en tijdige berichtgeving

Iedere reiziger die een door accu gevoed medisch hulpmiddel nodig heeft tijdens de vlucht is verplicht hier contact over op te nemen met de reserveringsbalie van de luchtvaartmaatschappij tenminste 48 uur voor de reis. Medische goedkeuring voor het aan boord gaan van een vliegtuig is verplicht voor bepaalde medische apparatuur zoals beademingstoestellen.

Het is belangrijk te weten dat medische goedkeuring niet verplicht is voor reizigers die een BPAP of CPAP machine nodig hebben voor de behandeling van slaapapneu. Het is desalniettemin verstandig dat u contact opneemt met de reserveringsbalie van de luchtvaartmaatschappij als u de machine mee wilt nemen op de vlucht, zelfs wanneer u niet van plan bent hem te gebruiken.

Aanvullende informatie over het reizen met medische apparatuur met batterijen

Reservebatterijen

Informeer bij de luchtvaartmaatschappij welke soorten batterijen en batterij-apparatuur zijn toegestaan. Wat betreft de reservebatterijen, zorgt u ervoor dat deze verpakt zijn op een manier die beschadiging of kortsluiting onmogelijk maakt. U zou elke batterij afzonderlijk in een plastic zak of beschermingsetui kunnen verpakken en plakband plakken over alle blootgestelde gedeelten. Anders kunt u de reservebatterijen ook in de oorspronkelijke verpakking laten zitten.

Batterijen die mogelijk gaan lekken

Checkin bagage – Batterijen die mogelijk gaan lekken die bestemd zijn voor gebruik in een door batterijen gevoed medisch apparaat mogen niet in de checkin bagage blijven zitten. Als het niet mogelijk is om na te gaan of een batterij kan gaan lekken of niet, zal de luchtvaartmaatschappij hem beschouwen als een batterij die mogelijk kan lekken.

Handbagage – U kunt batterijen die kunnen lekken in uw handbagage pakken. Uw ingepakte batterijen moeten te allen tijde onder de zitplaats blijven. Mogelijk moet u de batterijen zorgvuldiger inpakken. Telefoneer met de reserveringsbalie voor informatie hoe u lekbare batterijen het beste kunt inpakken.

Conclusie

Reizigers die medische apparatuur nodig hebben dienen er zeker van te zijn dat hun eigendommen voldoen aan de veiligheids- en beveiligingsregels, alsmede de regels die de luchtvaartmaatschappij hanteert. Indien reizigers er over twijfelen of hun apparatuur aan de voorschriften voldoet dienen zij de hulplijn van hun luchtvaartmaatschappij te bellen voor verdere inlichtingen. Ten laatste, als u moet reizen met een medisch apparaat of medicatie, neem dan genoeg mee voor de totale duur van de reis, aangezien het moeilijk kan zijn of heel kostbaar om hulpmiddelen of medicatie in Canada aan te schaffen.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen