Kom ik in aanmerking voor een Canada eTA als ik een gezondheidsprobleem heb?

Bewerkt: nov 15, 2023 | Tags: Canada eTA ontvankelijkheid, Canada toegangsvereisten

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC), de immigratiedienst van Canada, is het beschermen van de gezondheid van het Canadese publiek. Ter ondersteuning van dit doel verzamelt het IRCC medische informatie van potentiële immigranten en kan het voorkomen dat mensen van wie wordt aangenomen dat ze gevaarlijke aandoeningen hebben naar het land immigreren. Deze beperkingen gelden echter niet voor reizigers die Canada binnenkomen met een Electronic Travel Authorization (eTA). Als je van plan bent het land binnen te komen met een eTA, loop je waarschijnlijk geen risico dat je reis geannuleerd wordt op medische gronden. In de meeste gevallen hoef je niet eens een medisch onderzoek te ondergaan en loop je dus geen groot risico dat je binnenkomst wordt geweigerd op medische gronden.

Hoewel de gemiddelde eTA-houder geen medisch onderzoek hoeft te ondergaan voordat hij naar Canada komt, zijn er echter gevallen waarin een medisch onderzoek nodig is. Of je een medisch onderzoek moet ondergaan - en dus mogelijk je reis om medische redenen geannuleerd moet worden - hangt af van de reden van je bezoek.

Canada bezoeken met een eTA

Als je afkomstig bent uit een van de landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht, kun je in aanmerking komen voor een eTA, waarmee je Canada kunt binnenkomen zonder dat je een apart visum nodig hebt. Een eTA heeft een geldigheidsduur van maximaal vijf jaar en geeft de houder ervan toegang tot Canada voor maximaal zes maanden per keer. Voor het aanvragen van een eTA is meestal geen medisch onderzoek nodig. Alles wat je nodig hebt om je aanvraag in te vullen is een paspoort van een land dat in aanmerking komt, een e-mailadres en een creditcard of bankpas.

Werken in Canada met een eTA

Er is echter een klein aantal uitzonderingen op het algemene principe dat je geen medisch onderzoek nodig hebt als je Canada binnenkomt met een eTA. Hoewel veel reizigers die Canada binnenkomen met een eTA toeristen zijn of Canada bezoeken als onderdeel van hun bestaande baan, is het voor eTA-houders mogelijk om in Canada te werken, mits ze ook een werkvergunning krijgen voor hun werk. Net als elke andere reiziger naar Canada die een eTA gebruikt, mogen deze tijdelijke werknemers maximaal zes maanden in Canada blijven.

Als je een van deze tijdelijke werknemers bent, moet je misschien een medisch onderzoek ondergaan. Of het onderzoek nodig is, hangt af van het werk dat je in Canada doet. De overheid eist medische keuringen voor banen waarbij je werkt met kwetsbare personen, zoals in de gezondheidszorg of kinderopvang.

Daarnaast heb je mogelijk een medisch onderzoek nodig als je als landarbeider Canada binnenkomt vanuit een deel van de wereld waar bepaalde gezondheidsbedreigingen vaker voorkomen. Het onderzoek is vereist als je zes maanden van het afgelopen jaar in een van de genoemde landen hebt doorgebracht, of je nu een inwoner van dat land bent of niet.

Medische niet-ontvankelijkheid

IRCC kan een aanvrager op verschillende gronden medisch niet-ontvankelijk verklaren. Elke categorie van niet-ontvankelijke aanvragers weerspiegelt een ander mogelijk risico voor de Canadese volksgezondheid. Deze beslissingen kunnen niet alleen gebaseerd zijn op het medisch onderzoek, maar ook op eventuele vervolgonderzoeken of andere informatie waar de medische officieren om vragen.

Het IRCC kan je aanvraag afwijzen omdat het van mening is dat je een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Dit heeft meestal te maken met de mogelijkheid om anderen te besmetten met een gevaarlijke ziekte, zoals tuberculose. Je hoeft niet per se zelf besmet te zijn om niet-ontvankelijk te worden verklaard; nauw contact met iemand die besmet is, kan ook een factor zijn in de beslissing.

Daarnaast kun je medisch niet-ontvankelijk worden verklaard als medische officieren van mening zijn dat je een gevaar kunt vormen voor de openbare veiligheid. Dit kan gebeuren als je lijdt aan een medische aandoening waardoor je plotseling onbekwaam zou kunnen worden of een aandoening die ervoor zorgt dat je je gewelddadig of grillig gedraagt.

Tot slot kun je medisch niet-ontvankelijk worden verklaard als medische functionarissen van mening zijn dat je aandoening een buitensporige belasting vormt voor de Canadese gezondheidszorg. Dit geldt echter meestal voor mensen die van plan zijn om langere tijd in Canada te blijven.

Procedurele billijkheid

Als het IRCC denkt dat je medisch niet-ontvankelijk bent, sturen ze je een document dat procedurele billijkheid heet. In deze brief staat waarom de medical officer denkt dat je misschien niet niet-ontvankelijk bent en hij nodigt je uit om binnen 90 dagen te reageren. Dit kan zijn door meer informatie over je aandoening te geven, veranderingen in je aandoening of behandeling uit te leggen, of iets anders dat relevant kan zijn.

Een zeldzame interventie

Hoewel het idee dat je om medische redenen de toegang tot Canada wordt geweigerd je zorgen kan baren, is het belangrijk om te onthouden dat slechts een klein deel van de eTA-reizigers zelfs een medisch onderzoek moet ondergaan en dat slechts een klein deel van die groep de toegang tot het land kan worden geweigerd op medische gronden. Hoewel het niet onmogelijk is, is de kans klein voor toeristen en andere kortdurende bezoekers - de meerderheid van de eTA-reizigers.

Toestemming om het land binnen te komen

Een belangrijk punt om te onthouden is dat een eTA je weliswaar de moeite bespaart om voor elke reis naar Canada een visum aan te vragen, maar dat het niet per se garandeert dat je het land in mag. Hoewel de overgrote meerderheid van de reizigers met een eTA Canada zonder problemen zal kunnen binnenkomen, is de uiteindelijke beslissing technisch gezien aan de grensbeambte in de haven van binnenkomst.

Nogmaals, hoewel het technisch mogelijk is dat de grensdiensten je de toegang tot Canada weigeren, is dit zeer ongebruikelijk en de overgrote meerderheid van de reizigers met een eTA komt snel en gemakkelijk het land binnen zonder zelfs een medisch onderzoek te moeten ondergaan.