Kan ik een Canadees visum aanvragen terwijl ik op een eTA reis?

Bewerkt: nov 29, 2023 | Tags: Canada eTA, Canada visum

Naar Canada reizen met een Electronic Travel Authorization (eTA) is een handige optie voor burgers van landen die vrijgesteld zijn van visumplicht. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin iemand die met een eTA reist, overweegt om een Canadees visum aan te vragen, bijvoorbeeld om zijn verblijf te verlengen voor werk, studie of andere doeleinden. Dit artikel onderzoekt de mogelijkheid en het proces van het aanvragen van een Canadees visum terwijl je in Canada bent met een eTA, en belicht de regels, procedures en praktische overwegingen die hierbij komen kijken.

De eTA begrijpen

Alleen visumvrije buitenlanders die per vliegtuig naar Canada reizen, kunnen een Canada eTA aanvragen. Het is belangrijk om te weten dat een eTA geen visum is; het is een reistoestemming waarmee je aan boord van een vlucht naar Canada kunt gaan. De eTA is meestal vijf jaar geldig of tot het paspoort verloopt en staat een kort verblijf toe (maximaal zes maanden per keer).

Kun je met een eTA een Canadees visum aanvragen?

Het korte antwoord is: dat hangt ervan af. Het Canadese IRCC heeft specifieke regels voor het wijzigen van je status terwijl je in Canada bent. Over het algemeen, als je in Canada bent met een eTA en besluit dat je je verblijf wilt verlengen na de voorwaarden van de eTA, kun je in aanmerking komen om een ander type visum aan te vragen, afhankelijk van je omstandigheden.

[1] Overgang van een eTA naar een bezoekersvisum

Als je in Canada bent met een eTA en je wilt je verblijf verlengen, dan kun je een Visitor Record aanvragen. Dit is geen visum, maar een document dat je toestaat om langer in Canada te blijven dan de zes maanden die doorgaans zijn toegestaan onder een eTA. Hiermee krijg je echter niet automatisch een tijdelijk verblijfsvisum (TRV) als je Canada wilt verlaten en opnieuw wilt binnenkomen.

[2] Een studie- of werkvergunning aanvragen

Als je plannen veranderen en je besluit om in Canada te gaan studeren of werken, kom je misschien in aanmerking om een studie- of werkvergunning aan te vragen. Voor deze aanvragen moet je echter meestal vanuit je eigen land een aanvraag indienen. In sommige gevallen kun je een aanvraag indienen vanuit Canada, maar dit is niet de norm en is onderworpen aan specifieke voorwaarden en toelatingscriteria.

[3] Permanent verblijf aanvragen

Als je in Canada bent met een eTA en besluit dat je permanent wilt blijven, kun je de aanvraagprocedure voor permanent verblijf starten. Dit proces staat echter los van de eTA en vereist meestal dat u een aanvraag indient van buiten Canada.

Praktische overwegingen voor het aanvragen van een visum met een eTA

  • Toelaatbaarheid: Controleer voordat u een aanvraag indient of u voldoet aan de criteria voor het visum dat u aanvraagt.
  • Locatie van de aanvraag: Het is mogelijk dat u naar uw thuisland moet terugkeren om bepaalde visa of vergunningen aan te vragen.
  • Verwerkingstijden: De verwerkingstijd van een visum kan variëren. Het is belangrijk om een goede planning te maken, vooral als uw eTA bijna verlopen is.
  • Juridische status: Zorg ervoor dat je legale status in Canada geldig blijft gedurende de hele aanvraagprocedure.
  • Documentatie: Bereid je voor op uitgebreide documentatie ter ondersteuning van je aanvraag.

Wat u niet kunt doen met een eTA

  1. Status binnen Canada wijzigen: In de meeste gevallen kunt u uw status van een eTA niet wijzigen in een ander type visum vanuit Canada.
  2. eTA verlengen: De eTA zelf kan niet worden verlengd. Als u langer wilt blijven, moet u een Visitor Record of een ander type vergunning of visum aanvragen.
  3. Werken of Studeren: Met een eTA kunt u niet werken of studeren in Canada. Voor deze activiteiten moet je de juiste vergunningen aanvragen.

Conclusie

Als je met een eTA naar Canada reist, kunnen zich mogelijkheden voordoen waardoor langer blijven, studeren of werken in Canada een aantrekkelijke optie wordt. De overgang van een eTA naar een ander type Canadees visum is echter een complex proces met specifieke regels en beperkingen. Het is cruciaal voor iedereen die deze overstap overweegt om deze regels te begrijpen en dienovereenkomstig te plannen. In dergelijke gevallen is het ten zeerste aan te raden om een immigratieprofessional te raadplegen om het proces effectief te doorlopen en ervoor te zorgen dat het Canadese immigratiebeleid wordt nageleefd.

Hoewel de flexibiliteit van de eTA voordelig is voor kortdurende bezoeken, moeten degenen die hun verblijf willen verlengen of het doel van hun bezoek willen wijzigen, zich voorbereiden op een ingewikkelder aanvraagprocedure, rekening houdend met de beperkingen en vereisten van het Canadese immigratiesysteem.