Kan een Canadese eTA worden geannuleerd?

Bewerkt: jan 04, 2024 | Tags: eTA-aanvraag annuleren, Canada eTA-status

Leren over het proces van Electronic Travel Authorization (eTA) annulering in Canada kan ingewikkeld zijn. Of het nu komt door een verandering in reisplannen, paspoortvernieuwingen of andere redenen, het is voor elke reiziger essentieel om te weten hoe en of een eTA kan worden geannuleerd. Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van het annuleringsproces van eTA's, inclusief tijdlijnen, opties en waarschijnlijke uitkomsten.

Can a Canadian eTA be cancelled?
Kan een Canadees eTA worden geannuleerd?

Wat is een Canadese eTA?

Een eTA is een vereiste voor buitenlanders die vrijgesteld zijn van een visum en per vliegtuig naar Canada reizen. Het is elektronisch gekoppeld aan je paspoort en is meestal vijf jaar geldig of totdat je paspoort verloopt. Het is cruciaal om de aard en voorwaarden van een eTA te begrijpen voordat je je in het annuleringsproces verdiept.

Kan een eTA worden geannuleerd?

Handmatige annuleringen op initiatief van de aanvrager

Een eTA kan niet worden geannuleerd als de aanvraag eenmaal is ingediend. Als je je aanvraag al hebt afgerond en betaald, kun je deze niet meer intrekken. De Canadese overheid behoudt het recht om een eTA in te trekken of ongeldig te verklaren, maar dit gebeurt meestal onder specifieke omstandigheden.

Als je je thuisadres verkeerd hebt ingevuld of een fout hebt gemaakt in een ander veld, zul je moeten wachten tot je een e-mail ontvangt over je eTA-status voordat je de informatie kunt bijwerken. Bovendien kan je fout ertoe leiden dat je aanvraag wordt afgewezen. In dat geval moet je wachten tot je een e-mail over de afwijzing hebt ontvangen voordat je opnieuw een aanvraag kunt indienen met de juiste informatie.

Door de overheid geïnitieerde annuleringen

Valse informatie

Als wordt ontdekt dat een eTA werd verkregen op basis van valse of misleidende informatie, zal deze worden ingetrokken door Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC).

Verandering in omstandigheden

Significante veranderingen in de omstandigheden van de aanvrager die van invloed zijn op de geschiktheid. Dit kan leiden tot annulering van de eTA.

Veiligheids- of gezondheidsrisico's

Als de aanvrager als een veiligheids- of gezondheidsrisico wordt beschouwd, kan dit ook als redelijk genoeg worden beschouwd om annulering van de eTA te rechtvaardigen.

Tijdlijnen en opties

Of je je eTA nu wilt annuleren vanwege een verandering van plannen, een vergissing of een andere reden, je kunt je aanvraag niet intrekken als deze eenmaal is ingediend. Wat kunt u dan wel doen?

Wachten tot de automatische vervaldatum

Een eTA wordt automatisch geannuleerd als het gekoppelde paspoort verloopt. In dit geval is een nieuwe eTA-aanvraag nodig wanneer een nieuw paspoort wordt uitgegeven.

Andere mogelijkheden om te proberen een eTA-aanvraag te beëindigen of geld terug te krijgen

  • Als je je realiseert dat je eigenlijk helemaal niet in aanmerking komt voor een eTA, dan kun je ervan uitgaan dat je eTA-aanvraag wordt afgewezen. Je kunt een Canadees visum aanvragen om Canada binnen te komen voor je reisdoeleinden.
  • Als je je aanvraag of eTA wilt annuleren omdat je niet langer naar Canada wilt reizen, is er geen optie voor restitutie of het intrekken van je eTA, tenzij je omstandigheden om in aanmerking te komen veranderen, bezoek de eTA eligibility and requirements pagina voor meer informatie. Je eTA blijft gekoppeld aan je paspoort. Het goede nieuws is dat als je aanvraag wordt goedgekeurd, je Canada spontaan kunt bezoeken terwijl je eTA nog geldig is.
  • Als je je eTA via een andere website hebt besteld, neem dan contact op met het supportteam van de website voor meer informatie over het terugkrijgen van je geld.

Gevolgen van de annulering van een eTA

Reisplannen

Een geannuleerde eTA betekent dat u niet naar Canada kunt reizen met die autorisatie. Voor toekomstige reizen is een nieuwe aanvraag nodig.

Immigratiegegevens

De redenen voor de annulering worden bijgehouden in je immigratiedossier en kunnen van invloed zijn op toekomstige Canadese visum- of eTA-aanvragen. Afhankelijk van informatie-uitwisselingsovereenkomsten tussen overheden, kan deze informatie ook worden gedeeld met andere niet-Canadese autoriteiten.

Hoe kun je annuleringen van eTA's voorkomen

Geef juiste informatie - Zorg ervoor dat alle gegevens in je eTA-aanvraag juist en waarheidsgetrouw zijn om annulering te voorkomen.

De voorwaarden van het reizen met een eTA begrijpen - Begrijp de activiteiten die zijn toegestaan onder een eTA en houd u hier strikt aan.

Omgaan met een geannuleerde eTA

Opnieuw aanvragen - Als uw eTA wordt geannuleerd, moet u mogelijk opnieuw een aanvraag indienen en ervoor zorgen dat de redenen voor de vorige annulering worden aangepakt.

Professioneel advies inwinnen - In complexe gevallen kan het nuttig zijn om een immigratieadvocaat of -adviseur te raadplegen.

Kan een eTA worden terugbetaald?

Als u besluit uw eTA niet te gebruiken of als u een nieuwe aanvraag moet indienen, kan uw eTA dan worden terugbetaald? Nogmaals, het antwoord is nee. Zodra je de verwerkingskosten hebt betaald, wordt de service binnen enkele minuten uitgevoerd. Zelfs als je eTA wordt gemarkeerd door het elektronische verwerkingssysteem en een paar dagen of weken handmatig moet worden verwerkt, blijft de niet-terugbetaalbare betaling staan. Ingetrokken goedgekeurde aanvragen worden ook niet terugbetaald. Als u echter een aanvraag hebt ingediend via een derde partij, hebt u mogelijk de mogelijkheid om uw geld terug te krijgen. Neem contact op met het supportteam van de website waar je je bestelling hebt geplaatst voor meer informatie.

Conclusie

Hoewel de directe annulering van een Canadese eTA door de aanvrager niet standaard is, is het essentieel om te weten in welke scenario's een eTA geannuleerd kan worden en welke stappen je daarna moet ondernemen. De integriteit van je aanvraag bewaren en op de hoogte blijven van de voorwaarden van je reistoestemming zijn essentieel om problemen te voorkomen. In het geval van een annulering kunt u de onderliggende redenen direct aanpakken en professioneel advies inwinnen om met succes opnieuw een eTA aan te vragen of andere reismogelijkheden naar Canada te onderzoeken.