Hoe kan ik mijn Canada eTA-aanvraag intrekken?

Bewerkt: nov 29, 2023 | Tags: eTA intrekken, Canada eTA-status

De Electronic Travel Authorization (eTA) is een reistoestemming waarmee buitenlanders zonder visum Canada per vliegtuig kunnen binnenreizen. Het is elektronisch gekoppeld aan je paspoort en is maximaal vijf jaar geldig of totdat je paspoort verloopt.

Redenen voor intrekking

De meest voorkomende reden om een Canada eTA aanvraag in te trekken is een verandering in reisplannen of persoonlijke omstandigheden. De tweede reden zijn fouten in de oorspronkelijke aanvraag die gecorrigeerd moeten worden. Tot slot is er nog een reden om een lopende aanvraag in te trekken, namelijk om een ander type Canadees visum aan te vragen.

Het eTA intrekkingsproces

In tegenstelling tot visa, verloopt de eTA-aanvraagprocedure volledig elektronisch en voorziet het systeem niet expliciet in een 'intrekkingsoptie'. Om je aanvraag in te trekken, moet je rechtstreeks contact opnemen met het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) door het volgende webformulier te bezoeken en het verzoek in te dienen: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/contact-ircc/web-form.html

Stappen om een eTA-aanvraag in te trekken

De status van uw eTA-aanvraag beoordelen

Als uw eTA al is goedgekeurd, is het misschien niet mogelijk om deze in te trekken als uw reis al bezig is, maar het kan nog steeds worden aangevraagd. Als de aanvraag nog in behandeling is, kunt u doorgaan met de intrekking. Controleer de status van je eTA om er zeker van te zijn dat je hem kunt intrekken.

Contact opnemen met IRCC

Als je contact opneemt met IRCC via hun webformulier, geef dan details zoals je aanvraagnummer, volledige naam, geboortedatum en de reden van intrekking.

  • Communicatie per e-mail (optioneel) - Je kunt ook proberen contact op te nemen met het IRCC via de e-mail in de bevestiging van je eTA-aanvraag.
  • Noodzakelijke documentatie voorbereiden - Als je een intrekking aanvraagt, zorg dan dat je je paspoort en aanvraaggegevens bij de hand hebt.
  • Opvolging - Na het eerste contact moet je opvolgen of je aanvraag wordt verwerkt.

De gevolgen van een intrekking begrijpen

  1. Gevolgen voor toekomstige aanvragen - Het intrekken van een eTA-aanvraag is over het algemeen neutraal en heeft geen negatieve gevolgen voor toekomstige aanvragen.
  2. Restitutiebeleid - De eTA-vergoeding kan niet worden gerestitueerd, aangezien deze de verwerkingskosten dekt.
  3. Registratie van intrekking - De intrekking wordt geregistreerd in het IRCC-systeem, maar wordt niet als negatief beschouwd.

Alternatieven voor intrekking

  • Kleine fouten corrigeren - Als de reden voor de intrekking een fout in de aanvraag is, kun je deze misschien corrigeren zonder de aanvraag in te trekken.
  • Opnieuw een aanvraag indienen - In sommige gevallen kan het eenvoudiger zijn om de huidige aanvraag te laten verwerken en indien nodig een nieuwe aanvraag in te dienen.

Juridische overwegingen en advies

  • Een immigratieadvocaat raadplegen - Voor complexe situaties kun je overwegen een immigratiedeskundige te raadplegen.
  • De Canadese immigratiewetgeving begrijpen - Maak jezelf vertrouwd met de nuances van de Canadese immigratiewetgeving met betrekking tot eTA's.

Veelgestelde vragen (FAQ's) over het intrekken van eTA's

Hoe lang duurt het om een eTA aanvraag in te trekken?

Het tijdsbestek kan variëren; IRCC geeft geen specifieke tijdlijnen voor de verwerking van de intrekking.

Kan ik opnieuw een eTA aanvragen na intrekking?

Ja, u kunt opnieuw een eTA aanvragen na een intrekking.

Is er een boete voor het intrekken van een eTA aanvraag?

Over het algemeen is er geen boete voor het intrekken van een eTA-aanvraag.

Wat als ik een fout heb gemaakt in mijn eTA aanvraag?

Kleine fouten kunnen gecorrigeerd worden door contact op te nemen met IRCC. Anders kan het nodig zijn om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Conclusie

Het intrekken van een eTA-aanvraag voor Canada is geen standaardproces en vereist directe communicatie met het IRCC. Het is belangrijk om te begrijpen dat het proces kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden en de status van je aanvraag. Als je dit proces succesvol wilt afhandelen, moet je goed op de hoogte zijn van de details van je aanvraag en op tijd communiceren met het IRCC. Hoewel het intrekken van een eTA-aanvraag relatief eenvoudig is, is het altijd verstandig om alle opties en implicaties te overwegen voordat je deze beslissing neemt.

Dit overzicht geeft een gedetailleerd inzicht in het proces van het intrekken van een Canada eTA aanvraag, de implicaties en alternatieven. Voor meer specifiek advies, vooral in complexe situaties, is het raadzaam een immigratiedeskundige te raadplegen.