Het gebruik van ArriveCAN om Canada te betreden

Bewerkt: Oct 12, 2022 | Tags: ArriveCAN, Canada toelatingseisen

Naarmate het reizen naar Canada eenvoudiger wordt, maken steeds meer reizigers zich op om naar het land te reizen. Toch zullen mensen die Canada vóór de Covid-19 pandemie regelmatig bezochten, ondervinden dat de reisvoorschriften veranderd zijn. Een van de belangrijkste veranderingen is de invoering van ArriveCAN, de gegevensapp van de overheid. Als u een reis naar Canada in de planning heeft, is het belangrijk dat u begrijpt wat ArriveCAN doet en hoe u hem moet gebruiken, teneinde een vlotte en veilige reis te hebben.

Wie moet ArriveCAN gebruiken?

ArriveCAN is verplicht voor bijna alle reizigers die Canada betreden. Er zijn echter uitzonderingen bij, hoofdzakelijk gebaseerd op toegankelijkheid. Als u niet in staat bent ArriveCAN te gebruiken vanwege een handicap, of indien uw land uw toegang tot de app of site beperkt, kan er een uitzondering voor u worden gemaakt. Zo ook, als de toegang tot de site voor een groot gebied is verstoord door een natuurramp of andere soorten uitval, wordt er voor u een uitzondering gemaakt. Verder hoeven sommige categorieën reizigers zoals asielzoekers of opnieuw gevestigde vluchtelingen ArriveCAN ook niet te gebruiken.

Ook hoeft u ArriveCAN misschien niet te gebruiken indien u op doorreis bent door Canada naar een ander land. Luchtreizigers die de beveiligde sector van het vliegveld niet verlaten, maar met een andere vlucht verder reizen naar een ander land dan Canada, hoeven niet hun gegevens via ArriveCAN te versturen. Voor de meeste mensen is ArriveCAN echter wel verplicht.

ArriveCAN downloaden

De ArriveCAN app is verkrijgbaar op zowel Android als iOS apparaten; u kunt hem vanaf Google Play of van de Apple App Store downloaden. De app is gratis, pas dus op voor sites die beweren dat u ervoor moet betalen. ArriveCAN is beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.

Als u geen toegang heeft tot een Android of iOS apparaat, kunt u ArriveCAN gebruiken via de web-interface. De web-interface kan ook handig zijn als u ondersteunende technologie gebruikt, zoals een vergrootglas of schermlezer. Als u een Internet Explorer gebruiker bent, moet u naar een andere webbrowser omschakelen, aangezien de webversie van ArriveCAN niet compatibel is met Internet Explorer.

Uw gegevens verstrekken

Wanneer u zich aanmeldt bij ArriveCAN wordt u gevraagd gegevens te verstrekken omtrent uzelf en uw reis. U zult toegang moeten geven tot uw reisdocumenten zoals paspoorten en visa. Als u eenmaal alles hebt opgegeven zult u persoonlijke gegevens voor iedere reiziger kunnen bewaren, zodat u die gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen als u een volgende keer naar Canada wilt gaan.

Voor iedere persoon die met u op reis is, dient u volledige contactinformatie op te geven. Bovendien moet u de reden voor uw reis opgeven, alsmede de gegevens van uw reis. Hierbij horen ook uw vluchtgegevens als u per vliegtuig aankomt, luchthaven van oorsprong en boarding tijd indien u per schip komt en in alle gevallen datum, tijd en punt van aankomst.

Voorzorgsmaatregelen voor Covid-19

Als u volledig bent gevaccineerd tegen Covid-19, zal u gevraagd worden een vaccinatiebewijs te tonen. Om als volledig gevaccineerd te worden beschouwd, dient u een volledige reeks doses te hebben ontvangen van een van de vaccins die door de Canadese overheid goedgekeurd zijn. Uw laatste dosis moet toegediend zijn tenminste 14 dagen voordat u van plan bent Canada te betreden. Bovendien dient het vaccinatiebewijs geschreven te zijn in het Engels of Frans; zo niet, dan dient u een gecertificeerde vertaling te verkrijgen.

Indien u niet gevaccineerd bent, of als u begonnen bent met uw vaccinaties maar nog niet klaar bent, heeft u nog meer te doen op ArriveCAN voordat u met uw reis begint. Aangenomen dat u toegestaan bent het land te betreden, zijn beperkingen veel strenger voor niet-Canadezen die niet volledig gevaccineerd zijn. U moet een goedgekeurde Covid-19 test ondergaan en de uitslag uploaden naar ArriveCAN. Dit kan bestaan uit een moleculaire test, zoals een polymerase chain reaction test (PCR), of een antigen test. In het geval van een antigen test moet u de test laten doen binnen een dag van uw vlucht of aankomst. Als u een moleculaire test doet dient u de test te ondergaan binnen 72 uur van uw vlucht of aankomst. De enige uitzondering hierop is, als u voorheen een positieve uitslag heeft gekregen op een moleculaire test. Indien dit gebeurd is tussen 10 en 180 dagen voor uw vlucht of aankomst, kunt u ook de uitslag uploaden op ArriveCAN en hem gebruiken als bewijs van een eerdere besmetting.

Zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers moeten een quarantaineplan uploaden op ArriveCAN. Dit plan is meestal niet op u van toepassing als u volledig gevaccineerd bent, maar toch dient u het te uploaden voor het geval u verplicht bent om in quarantaine te gaan.  Als u niet gevaccineerd bent, moet u in quarantaine gaan tenzij u ontheffing heeft (bijvoorbeeld als u naar Canada reist om essentiële diensten te verlenen). Uw quarantaineplan moet aantonen dat u toegang heeft tot een plaats waar u 14 dagen kunt verblijven met toegang tot voedsel, water en andere benodigdheden. U moet in staat zijn uit de buurt van andere mensen te blijven, inclusief familie en vrienden. Als u verplicht wordt in quarantaine te gaan dient u ook ArriveCAN te gebruiken om u te melden wanneer u op uw quarantainelocatie aankomt.

Ontvangstbewijs van uw ArriveCAN

Wanneer u uw gegevens heeft ingevoerd zult u een ontvangstbewijs van ArriveCAN in de app zien verschijnen. Indien u uw gegevens heeft ingevoerd met een webversie van ArriveCAN, zal een kopie van het ontvangstbewijs per e-mail worden verstuurd naar het adres dat u heeft opgegeven. Dit ontvangstbewijs valideert niet de gegevens die u heeft ingevuld of uw geschiktheid om Canada te betreden. Het is echter een belangrijk bewijs dat u uw gegevens heeft ingevuld zoals vereist is. U zult uw ontvangstbewijs moeten vertonen voordat u uw vliegtuig of ander vervoermiddel instapt. Als u in Canada aankomt, dient u uw ontvangstbewijs samen met uw vaccinatiebewijs of Covid-19 uitslagen aan een grensbewakingsbeambte te tonen. Dit kunt u doen door een screenshot te maken van het ontvangstbewijs, een kopie uit te printen of het digitale ontvangstbewijs in uw e-mail of de ArriveCAN app te vertonen.

Uw ArriveCAN app kan u ook helpen te bevestigen dat u gekwalificeerd bent voor de status gevaccineerd reiziger. Zoek een letter op die naast uw naam op het ontvangstbewijs staat. Als u naast uw naam een (A), (V) of (I) ziet, heeft ArriveCAN bevestigd dat u uw vaccinatiebewijs heeft geüpload. Als u deze letter niet ziet, maar toch volledig gevaccineerd bent, check de app dan nogmaals om te bevestigen dat u alle vereiste documentatie heeft geüpload.

Zodra u uw ArriveCAN ontvangstbewijs heeft ontvangen, kunt u uw gegevens niet meer wijzigen. Als u bepaalde details moet veranderen (als uw reisplannen veranderen, bijvoorbeeld) dient u een nieuwe aanvraag te creëren.

Alles bij elkaar heeft u ongeveer 10 tot 20 minuten nodig om uw ArriveCAN account te creëren en uw eerste aanvraag te versturen.

Na uw aankomst

Indien u gevaccineerd bent, zult u ArriveCAN niet vaak meer nodig hebben na aankomst in Canada. Zelfs als u wordt uitgekozen voor willekeurige Covid-19 controle, hoeft u de app niet te gebruiken om uw testuitslag te vermelden.

Volg in plaats daarvan de instructies op die u ontvangt als u wordt uitgekozen voor controle. Als u bij een groep hoort waar ongevaccineerde reizigers bij horen, zult u meldingen ontvangen die voor de hele groep bedoeld zijn. Daarbij krijgt u ook nog e-mails van de app om u aan de controle te herinneren.

Indien u niet gevaccineerd bent, zult u ArriveCAN tijdens uw controle- en quarantaineperiode gebruiken. U zult hem gebruiken om dagelijkse evaluaties over uzelf in te vullen waarmee uw gezondheid wordt gevolgd, en u gebruikt hem om te melden dat u de test heeft gehad die u op de achtste dag van de quarantaine moet ondergaan. U zult kennisgevingen ontvangen van de app waarin u gevraagd zal worden al deze stappen te voltooien. Dagelijkse zelf-evaluaties zouden niet meer dan een paar minuten moeten kosten om in te vullen.

Vooraf invullen van CBSA-verklaring

Als u naar Vancouver International Airport of Toronto Pearson International Airport vliegt, kunt u ook ArriveCan vooraf gebruiken om uw Canada Border Services Agency (CBSA) verklaring van tevoren in te vullen, wat u tijd bespaart bij aankomst. Deze functie is momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers van de webversie van ArriveCAN, niet de app. Het vooraf gebruiken van de CBSA-verklaring is optioneel; u kunt hem nog steeds bij aankomst invullen, als u dat liever doet.

ArriveCAN verwijderen

Als u uw reis voltooid heeft, of zelfs terwijl u afwacht tot uw quarantaine voorbij is, kunt u de ArriveCAN app verwijderen. Indien u dagelijkse check-ins moet invullen, heeft u de webversie van ArriveCAN nodig. Het verwijderen van de app zal uw account niet verwijderen, wat u afzonderlijk kunt doen in de app of via internet. Als u echter uw account verwijdert voordat u in Canada aankomt, zal uw ontvangstbewijs ook worden verwijderd. Dan moet u zich opnieuw inschrijven en uw gegevens opnieuw invullen, als u het land wilt betreden.

Het gebruik van ArriveCAN beheersen

De ArriveCAN app en webservice zijn een belangrijk onderdeel van de strategie van Canada om de verspreiding van Covid-19 te beheersen terwijl de reizigers alsnog op de vliegvelden aankomen en de grenzen overgaan. Het invullen van uw gegevens op ArriveCAN voordat u vertrekt neemt een paar extra minuten in beslag, maar zorgt er ook voor dat uw grensovergang soepel zal verlopen en dat u en anderen veilig naar Canada kunnen reizen.