Heb ik een eTA of visum nodig voor Canada?

Bewerkt: nov 30, 2023 | Tags: Canadees visum, Canadese eTA

Het aanvragen van buitenlandse reistoestemmingen kan verwarrend zijn, vooral als je niet zeker weet welk type bij jouw situatie past. Afhankelijk van je nationaliteit, het doel van je bezoek en de duur van je verblijf, heb je misschien een Electronic Travel Authorization (eTA) of een visum nodig. Deze uitgebreide gids helpt je te begrijpen of een eTA of een visum nodig is voor je reis naar Canada, en beschrijft de verschillen, vereisten en aanvraagprocedures.

Do I need an eTA or visa for Canada?
Heb ik een eTA of visum nodig voor Canada?

Inzicht in eTA en visum

Canada eTA (elektronische reistoestemming)

Een eTA is een vereiste voor buitenlanders die vrijgesteld zijn van visum en die per vliegtuig naar Canada reizen. Het is een elektronisch systeem dat is gekoppeld aan je paspoort en is maximaal vijf jaar geldig of totdat je paspoort verloopt. Reizigers kunnen er meerdere korte verblijven mee maken, meestal maximaal zes maanden per bezoek.

Canadees visum

Visums zijn verplicht voor mensen die niet uit een visumvrij land komen. Er zijn verschillende soorten visa beschikbaar, waaronder bezoekersvisa, studievergunningen en werkvergunningen. De visumprocedure is gedetailleerder en vereist documentatie zoals financiële bewijsstukken, redenen voor de reis en, in sommige gevallen, medische onderzoeken.

Canada eTA route

In aanmerking komende nationaliteiten

 • Landen met een visumvrijstelling (zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en andere landen) vereisen een eTA.
 • Voor niet-vrijgestelde landen (zoals India, China of landen in Afrika en het Midden-Oosten) is een visum nodig.

Doel van het bezoek

 • Voor toerisme, zakenreizen of een doorreis van minder dan zes maanden hebben burgers die vrijgesteld zijn van de visumplicht een eTA nodig.
 • Voor een langer verblijf, werk of studie is een visum vereist, ongeacht de nationaliteit.

Wijze van binnenkomst

 • Het eTA geldt alleen voor vliegreizen.
 • Reizigers die over land of zee reizen hebben geen eTA nodig, maar hebben mogelijk wel een visum nodig als ze uit een niet-vrijgesteld land komen.

Canada eTA aanvraagprocedure

 1. Vraag online aan op de officiële website van de Canadese overheid.
 2. Je hebt een geldig paspoort, een creditcard/bankpas en een e-mailadres nodig.
 3. Vervolgens moet je de aanvraagkosten betalen.
 4. Het proces verloopt snel en goedkeuringen worden vaak binnen enkele minuten verleend.
 5. Na goedkeuring is een eTA vijf jaar geldig of totdat je paspoort verloopt.

Canadese visumroute

Soorten Canadese Visa

Bezoekersvisum: Voor toerisme of familiebezoek.

Studievisum: Voor academische doeleinden.

Werkvergunning: Voor werkgelegenheid.

Aanvraagprocedure

 • Aanvragen kunnen online worden ingediend of bij een Canadees visumaanvraagcentrum.
 • Vereiste documenten zijn onder andere een geldig paspoort, financiële bewijsstukken, foto's en andere specifieke documenten afhankelijk van het visumtype.
 • De verwerkingstijd varieert per land en visumtype.
 • Voor elk type visum gelden andere aanvraagkosten.

Tips voor een succesvolle visumaanvraag

Volledige en nauwkeurige informatie: Zorg ervoor dat alle informatie juist en volledig is om vertragingen of afwijzingen te voorkomen.

Ondersteunende documenten: Zorg voor duidelijke en relevante documenten ter ondersteuning van je reisdoel en financiële stabiliteit.

Gezondheid en veiligheid: Sommige aanvragers moeten mogelijk medische onderzoeken of politiecontroles ondergaan.

Plan vooruit: Vraag de aanvraag ruim voor je reisdatum aan om rekening te houden met de verwerkingstijden.

Verschillen tussen een Canadese eTA en een Canadees visum

Een Canadese eTA is niet hetzelfde type autorisatie als een Canadees visum. Een visum is een fysieke toestemming, zoals een stempel of sticker die in je paspoort wordt geplakt zodat je een vreemd land in mag. Meestal vraag je een visum aan bij een ambassade of krijg je er een aan de grens. Een visum vereist langere aanvraagformulieren en goedkeuring van een immigratiebeambte. Canada vereist van burgers van veel landen een visum om Canada binnen te komen.

Een eTA daarentegen is iets eenvoudiger. Als Canada geen visum vereist van burgers uit jouw land, dan zul je waarschijnlijk een eTA moeten aanvragen. Er is een uitzondering voor Amerikaanse burgers, die alleen een paspoort mee hoeven te nemen naar de grens om Canada binnen te komen. Wettig ingezetenen van de VS die geen staatsburger zijn, moeten echter een eTA aanvragen.

Een Canadese eTA is een eenvoudiger en sneller proces dan het aanvragen van een Canadees visum. Een eTA is elektronisch in plaats van fysiek en wordt automatisch aan je paspoort gekoppeld zodra je aanvraag is goedgekeurd. De meest voorkomende Canadese visa zijn het visum voor eenmalig gebruik en het visum voor meervoudig gebruik. De meeste mensen krijgen een visum voor meervoudig gebruik, waarmee de ontvanger Canada maximaal zes maanden per keer kan bezoeken gedurende een periode van tien jaar, of totdat het paspoort verloopt. Een eTA blijft vijf jaar geldig. Als je echter een nieuw paspoort krijgt, moet je een nieuwe eTA aanvragen.

Voor- en nadelen van beide

Zowel een Canadese eTA als een Canadees visum hebben voor- en nadelen. Hoewel het waar is dat je niet kunt kiezen welke je aanvraagt, omdat de voorwaarden gebaseerd zijn op het land van staatsburgerschap.

Canada eTA is sneller te verkrijgen

Je kunt in minder dan een uur een goedgekeurde eTA ontvangen, die geldig is om naar Canada te reizen. Het aanvragen van een Canadees visum kost meer tijd. Bovendien hoef je je paspoort nergens heen te sturen of naar een ambassade of consulaat te reizen voor een interview en hoef je je paspoort of visum niet op te halen.

Canada eTA is een goedkopere reistoestemming

Een ander voordeel van een eTA is dat het ook goedkoper is dan een visum. De verwerkingskosten voor een eTA zijn een fractie van de verwerkingskosten voor een Canadees visum, voornamelijk door de handmatige verwerking die een visum met zich meebrengt bij IRCC.

Je kunt Canadese eTA-aanvragen niet opslaan voordat je ze indient

Je moet je eTA-aanvraag ook in één keer invullen, dus als je niet al je reisdocumenten op orde hebt wanneer je begint, moet je misschien helemaal opnieuw beginnen.

Canadese visa worden meestal voor langere tijd afgegeven

Een eTA is vijf jaar geldig, daarna moet je opnieuw een aanvraag indienen. Een Canadees meervoudig visum is tien jaar geldig voordat je het moet verlengen.

Een eTA aanvragen is meestal eenvoudiger

Het verkrijgen van een visum is over het algemeen niet zo eenvoudig als het verkrijgen van een eTA. Als je staatsburger bent van een land dat Canadese visa vereist, moet je een langere aanvraagprocedure doorlopen. Voor een enkele reis kan dit te veel werk lijken. Hoewel de wachttijden variëren, kun je rekenen op een wachttijd van minstens twee dagen tot wel een maand om je Canadese reisvisum te ontvangen. Afhankelijk van je situatie kun je ook een visum voor eenmalig gebruik krijgen in plaats van het meer gebruikelijke visum voor meervoudig gebruik, afhankelijk van het doel van je reis en je eerdere immigratiegeschiedenis of strafblad.

Veelgestelde vragen over Canada eTA versus Canada visum

Kan ik tijdens mijn verblijf in Canada overstappen van een eTA naar een visum?

Over het algemeen kun je je status niet veranderen van een eTA naar een visum binnen Canada. Je moet dit vanuit je eigen land aanvragen.

Hebben Amerikaanse burgers een eTA of visum nodig voor Canada?

Amerikaanse burgers hebben geen eTA of visum nodig voor korte bezoeken.

Wat als mijn eTA-aanvraag wordt afgewezen?

Als uw aanvraag wordt afgewezen, moet u mogelijk een bezoekersvisum aanvragen.

Hoe lang kan ik in Canada blijven met een eTA?

Normaal gesproken maximaal zes maanden per bezoek.

Conclusie

De keuze tussen een eTA en een visum voor reizen naar Canada hangt voornamelijk af van je nationaliteit, reisdoel en verblijfsduur. De eTA is een eenvoudigere en snellere procedure voor reizigers die vrijgesteld zijn van een visum en die per vliegtuig binnenkomen voor een kort verblijf. Daarentegen is een visum essentieel voor langere verblijven, studeren, werken of voor mensen uit niet-vrijgestelde landen. Als je deze vereisten begrijpt, de nodige documenten voorbereidt en van tevoren een aanvraag indient, verloopt je reis om de wonderen van Canada te ontdekken soepel. Onthoud dat het naleven van de Canadese immigratiewetten niet alleen een wettelijke vereiste is; het is een stap op weg naar een plezierig en probleemloos verblijf.

Zorg voor de juiste reistoestemming voor Canada

Als je een paspoort hebt van een land dat in aanmerking komt voor de Canada eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of vele andere landen die in aanmerking komen voor eTA, moet je een goedgekeurde eTA aanvragen voor je toeristische, zakelijke of medische bezoek aan Canada. Begin met je aanvraag of bezoek de eTA vereisten voor meer informatie over de Canada eTA.

Canada eTA aanvragen