Een Canadese cultuurgids voor de bezoeker

Bewerkt: jan 05, 2024 | Tags: Canada eTA gebruiken, Canadese cultuur

Canada is de noordelijke buur van de Verenigde Staten op het Noord-Amerikaanse continent. Canada is het op één na grootste land ter wereld gemeten naar land- en wateroppervlak, maar het is dunbevolkt. Canada grenst in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Grote Oceaan. Deze ligging geeft Canada een weelderige maritieme omgeving in de provincies die aan de oceanen grenzen. In het centrale deel van het land vind je het boreale woud. Wat inwoners betreft, zijn Canadezen erg gastvrij en accepteren ze buitenlandse bezoekers, wat kan worden toegeschreven aan het enorme aantal immigranten uit andere continenten. Of je nu naar Canada reist met een visum of een eTA, hier zijn enkele aspecten van de Canadese cultuur die je een beter begrip en waardering geven van wat Canada bezoekers te bieden heeft.

Visitor guide to understanding Canadian Culture
Gids voor bezoekers om de Canadese cultuur te begrijpen

Taaldiversiteit in Canada

De tweetalige geschiedenis van Canada kan worden toegeschreven aan zijn verleden als land dat werd gekoloniseerd door twee Europese grootmachten. Het land heeft twee veel gesproken talen: Engels en Frans. Het woord Canada betekent dorp of nederzetting. In de afgelopen tien jaar is het aantal moedertaalsprekers van het Engels gestegen, terwijl het aantal moedertaalsprekers van het Frans is gedaald. Momenteel spreekt meer dan 15% van de Canadese burgers zowel Frans als Engels.

Symboliek in Canada

Er zijn universele symbolen die vaak worden getoond bij officiële en onofficiële Canadese evenementen. Deze symbolen worden beschouwd als algemene nationale culturele symbolen. Hier zijn de belangrijkste symbolen die verband houden met Canada.

Hockey

Hockey wordt beschouwd als een nationale sport die Canadezen een bron van nationale trots geeft. De sport wordt gebruikt om de eenheid en saamhorigheid van verschillende gemeenschappen in Canada aan te geven. Sinds 1920 hebben de nationale Canadese hockeyteams voor mannen en vrouwen 20 Olympische medailles gewonnen, waarvan 13 gouden.

Esdoornblad

Het esdoornblad is misschien wel het meest iconische symbool van Canada en staat prominent op de nationale vlag. Het staat voor eenheid, tolerantie en vrede en is al sinds de 18e eeuw een symbool van Canada en zijn natuur. Het esdoornblad wordt ook geassocieerd met het herfstseizoen in Canada, waar esdoorns levendige rood- en oranjetinten kleuren.

Inuksuk

Deze stenen cairns of figuren, traditioneel gebouwd door de Inuit, zijn algemeen erkende symbolen geworden van het inheemse erfgoed van Canada en de Arctische gebieden van het land. Ze staan voor veiligheid, hoop en vriendschap.

Canadese Ganzen

De Canadese gans, die vaak in V-vormige formaties trekt, symboliseert de wisseling van de seizoenen in Canada. Hun jaarlijkse migratie is een voorbode van de lente of herfst.

Tartan

Elke Canadese provincie en territorium heeft zijn eigen tartan, een patroon dat symbool staat voor het Keltische erfgoed. Deze tartans worden vaak gebruikt in kleding en vertegenwoordigen de trots van elke provincie of territorium.

Lacrosse

Lacrosse werd oorspronkelijk gespeeld door inheemse volken en werd in 1994 uitgeroepen tot Canada's nationale zomersport. Het symboliseert Canada's inheemse erfgoed en de toewijding van het land om de inheemse cultuur te erkennen en te integreren in de nationale identiteit.

Bevers

De bever heeft respect verdiend voor zijn vlijt. Bevers zwoegen om uitgebreide neststructuren te maken van twijgen en modder. De bever is een vredelievend dier dat vrede hoog in het vaandel heeft staan. Het is een nederig, ijverig en niet-roofzuchtig dier dat bekend staat als speciaal vanwege zijn unieke waarden.

De Koninklijke Canadese bereden politie (RCMP)

De RCMP vertegenwoordigt het belang van Canadezen in nederigheid en ijver. De kernwaarden die deze symbolen uitdragen zijn hard werken, samenwerking, beleefdheid en geduld. Het insigne van de RCMP bestaat uit een buffelkop en het Canadese esdoornblad, wat op zichzelf beschouwd kan worden als een ander voorbeeld van Canadese symboliek.

Canadees eten

Het Canadese eten is divers, maar er zijn minder nationale gerechten. Misschien is de reden dat het land niet veel kenmerkende nationale gerechten heeft te wijten aan het multiculturalisme. Immigranten uit andere landen hebben hun authentieke recepten geïntroduceerd en toegevoegd aan de diversiteit en het aanbod van beschikbare voedselopties. Je vindt een scala aan restaurantopties in Canadese steden van alle groottes, wat getuigt van de Canadese diversiteit en inclusie.

Poutine

Poutine is misschien wel het beroemdste Canadese gerecht. Het komt oorspronkelijk uit Quebec en bestaat uit frietjes met daarop cheese curds en gesmoord in jus. Het is een geliefd comfort food dat je in het hele land kunt vinden.

Ahornsiroop

Canada, met name Quebec, is 's werelds grootste producent van ahornsiroop. Deze zoete, amberkleurige siroop wordt gemaakt van het sap van esdoornbomen en wordt vaak gebruikt als topping voor pannenkoeken en wafels, maar ook als ingrediënt bij het bakken en koken.

Zeevruchten

De kustgebieden van Canada, vooral de Atlantische provincies en British Columbia, bieden een overvloed aan zeevruchten. Atlantische kreeft, Pacifische zalm en verschillende soorten schelpdieren zijn belangrijke onderdelen van het culinaire landschap in deze gebieden.

Botertaarten

Botertaartjes, een klassiek Canadees dessert, zijn kleine gebakjes gevuld met een mengsel van boter, suiker, siroop en ei. Ze kunnen vloeibaar of stevig zijn en soms rozijnen of noten bevatten.

Wildvlees

In veel delen van Canada, vooral in het noorden en op het platteland, is wildvlees zoals bizon, eland, hert en eend heel gewoon. Dit vlees wordt vaak gebruikt in stoofschotels, braadstukken en op de grill.

Canadees spek

Dit type spek, dat in Canada bekend staat als "rugspek", is mager varkenslendevlees dat gepekeld en in maïsmeel gerold is. Het verschilt van de streaky bacon die je vaak in de Verenigde Staten vindt.

Tourtière

Deze traditionele Frans-Canadese vleespastei wordt meestal gemaakt met varkens-, rund- of kalfsgehakt en gekruid met kruiden. Hij is vooral populair tijdens de kerstperiode.

Beverstaarten

Een populaire Canadese traktatie, vooral in de winter en in toeristische gebieden. Beavertails zijn gefrituurd deeg dat is uitgerekt in de vorm van de staart van een bever, met daarop verschillende zoete toppings zoals kaneelsuiker, chocolade of fruit.

Bannock

Een inheems brood, bannock, is een eenvoudig, plat brood dat gebakken of gefrituurd kan worden. Het is een veelzijdig basisbrood in veel inheemse gemeenschappen en wordt in heel Canada veel gegeten.

Craft Beer en ijswijn

Canada heeft een bloeiende ambachtelijke bierscene, met microbrouwerijen in het hele land die een breed scala aan unieke brouwsels aanbieden. Daarnaast staat Canada, en dan vooral de Niagara-regio in Ontario, bekend om zijn ijswijn, een soort dessertwijn die wordt gemaakt van druiven die bevroren zijn terwijl ze nog aan de wijnstok hangen.

Canadese seizoenen

Het land heeft vier verschillende seizoenen. In de winter kan het weer ijzig, besneeuwd en koud zijn. Het weer in de zomer kan heet zijn, maar de gemiddelde temperatuur komt in de zomermaanden meestal niet boven de 80 graden Fahrenheit uit.

In de winter houden Canadezen zich bezig met buitenactiviteiten zoals snowboarden en skiën. De lente en zomer zijn ideaal voor Canadezen om te wandelen en te fietsen. Tijdens je bezoek aan Canada kun je in de zomer naar het strand gaan, genieten van de prachtige bloemen die in de lente bloeien en zien hoe de bladeren in de herfst van kleur veranderen.

Etiquette in Canada

Beleefdheid

Canadezen staan bekend om hun beleefdheid. Het zeggen van "alsjeblieft", "dank je" en "sorry" is gebruikelijk in alledaagse interacties. Zelfs als je per ongeluk tegen iemand opbotst, is het gebruikelijk om je te verontschuldigen.

Punctualiteit

Tijdigheid is belangrijk in Canada. Te laat komen op afspraken, vergaderingen of sociale bijeenkomsten wordt over het algemeen als onbeleefd beschouwd. Als je te laat komt, is het beleefd om de persoon te bellen en het te laten weten.

Persoonlijke ruimte en privacy

Canadezen hechten veel waarde aan persoonlijke ruimte en privacy. Het is gebruikelijk om een redelijke afstand te bewaren terwijl je met iemand praat. Privacy respecteren betekent ook dat je persoonlijke of mogelijk gevoelige onderwerpen vermijdt in de eerste gesprekken.

Fooi geven

Het geven van fooien is een standaardpraktijk in Canada voor diensten zoals dineren in restaurants, kappersbezoeken, taxiritten en hoteldiensten. Het gebruikelijke bedrag is 15-20% van de totale rekening vóór belasting.

In de rij:

Geduldig in de rij staan en op je beurt wachten is een diepgeworteld aspect van de Canadese etiquette. De rij overslaan of voordringen wordt als zeer onbeleefd beschouwd.

Multiculturele gevoeligheid

Gezien de diversiteit van de bevolking in Canada is het belangrijk om respectvol en gevoelig te zijn voor verschillende culturen, religies en levensstijlen. Vermijd veronderstellingen op basis van uiterlijk of accent.

Praten over koetjes en kalfjes

Praten over koetjes en kalfjes is gebruikelijk in Canadese sociale interacties, vooral in informele of zakelijke settings. Onderwerpen als het weer, sport of het algemene nieuws zijn veilige keuzes.

Etiquette tijdens het eten

Tijdens het eten is het beleefd om te wachten tot iedereen is bediend voordat je gaat eten. Tafelmanieren zijn vergelijkbaar met die in andere westerse landen - houd je ellebogen van de tafel en leg je servet op je schoot.

Geschenken geven

In sociale situaties zoals bij etentjes is het gebruikelijk om een klein cadeautje voor de gastheer mee te nemen, zoals een fles wijn, bloemen of een dessert.

Mensen aanspreken

Het is gebruikelijk om mensen in Canada bij hun voornaam aan te spreken, maar het is altijd veilig om te beginnen met formelere titels (Mr., Mrs., Dr., etc.) en dan de ander te volgen.

Excuses

Canadezen staan bekend om hun frequente verontschuldigingen, zelfs in situaties waarin ze misschien geen schuld hebben. Het wordt gezien als een manier om empathie te tonen en de harmonie te bewaren.

Milieubewustzijn

Canadezen hebben over het algemeen een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid voor het milieu. Recycling en een goede afvalverwerking worden serieus genomen en afval wordt afgekeurd.

Individuele rechten en meningsuiting

Canada streeft naar een omgeving waarin alle seksen gelijk worden behandeld. Canada is een van de weinige landen waar burgers zich als transgender kunnen identificeren door hun geslacht aan te duiden met een 'X' in hun paspoort. Canada is ook een van de weinige landen die het homohuwelijk hebben gelegaliseerd.

Natuur in Canada

Canada is ontspannen en heeft een diverse cultuur. Als je de rust van de Canadese natuur wilt ervaren, reis dan buiten de steden.

Er is een groot gebied met ongerepte wildernis dat dunbevolkt is en ideaal voor natuurzoekers. Reizigers kunnen wandelen over een gletsjer in de Rocky Mountains, wandelen door het bloeiende regenwoud aan de kust op Vancouver Island of gaan kanoën in Lake Ontario.

Conclusie

Canada is een geografisch rijk land dat reizigers mogelijkheden biedt om de zeer stedelijke en landelijke omgeving te verkennen. De diversiteit van de geografie en de mensen in Canada creëren een gastvrije sfeer voor alle reizigers.