Biedt Canada gouden visa aan?

Bewerkt: nov 15, 2023 | Tags: Canada Immigratie, Canada Visum

Als we het hebben over immigratieprogramma's voor investeerders, wordt vaak de term 'Golden Visa' gebruikt, die verwijst naar een verblijfsvergunning of staatsburgerschap die wordt toegekend na een aanzienlijke financiële investering. Technisch gezien heeft Canada echter geen 'Golden Visa' programma zoals landen als Portugal of Cyprus. In plaats daarvan biedt het een verzameling immigratieprogramma's voor bedrijven en investeerders die een weg kunnen bieden naar permanent verblijf en uiteindelijk staatsburgerschap. Dit artikel geeft een diepgaand inzicht in deze programma's, hun werking, aanvraagprocedures en toelatingscriteria.

Overzicht van de Canadese immigratieprogramma's voor investeerders

Canada biedt een aantal prominente immigratieprogramma's voor investeerders waaronder het Start-Up Visa Program, het Self-Employed Persons Program en verschillende Provincial Nominee Programs (PNP). Elk programma heeft zijn eigen kenmerken en kwalificaties.

Start-up visumprogramma

Dit programma richt zich op innovatieve ondernemers die het potentieel hebben om in Canada bedrijven op te zetten die wereldwijd kunnen concurreren en banen kunnen creëren voor Canadezen. Succesvolle aanvragers kunnen een permanente verblijfsvergunning krijgen.

Zelfstandigen Programma

Dit programma is bedoeld voor personen met relevante ervaring en de intentie en het vermogen om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Canadese economie. De focus ligt op culturele activiteiten, atletiek of boerderijmanagement.

Provinciale genomineerde programma's (PNP)

Verschillende provincies hebben specifieke immigratieprogramma's voor investeerders die zich richten op personen die willen investeren in een bepaalde provincie. Voorbeelden hiervan zijn het Ontario Immigrant Nominee Program (OINP) en British Columbia Provincial Nominee Program (BC PNP).

Hoe werken deze programma's?

Start-Up Visa Programma: Ondernemers moeten steun krijgen voor hun start-up van een aangewezen organisatie (risicokapitaalfondsen, groepen investeerders of starterscentra). De start-up moet ook voldoen aan de eigendomseisen en de ondernemer moet voldoen aan de taal- en vestigingsfondsvereisten.

Programma voor Zelfstandigen: Aanvragers moeten minstens twee jaar relevante ervaring kunnen aantonen binnen de vijf jaar voorafgaand aan hun aanvraag. Ze moeten ook een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de Canadese economie en voldoen aan de selectiecriteria van het programma.

Provincial Nominee Programs (PNP): De criteria om in aanmerking te komen voor PNP-investeringsprogramma's verschillen per provincie. Over het algemeen moeten aanvragers aantonen dat ze bereid zijn om in de provincie te wonen en te investeren, de minimale investeringsdrempel halen en bijdragen aan de economische groei van de provincie.

Hoe moet ik een aanvraag indienen voor elk programma?

De aanvraagprocedures verschillen van programma tot programma. Over het algemeen gaat het echter om

Blijk van belangstelling: Potentiële aanvragers maken hun interesse kenbaar door een onlineprofiel aan te maken of een aanvraag in te dienen en informatie te verstrekken over hun vaardigheden, werkervaring, talenkennis, opleiding en andere details.

Beoordeling en uitnodiging: De Canadese immigratiedienst beoordeelt deze profielen en nodigt de hoogst geplaatste personen uit om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen.

Aanvraag voor permanent verblijf: Uitgenodigde kandidaten dienen een volledige aanvraag voor permanent verblijf in. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld volgens de Canadese immigratiewetgeving.

Wie komt in aanmerking?

Hoewel de vereisten om in aanmerking te komen per programma verschillen, zijn gemeenschappelijke factoren onder andere:

Investeringsvermogen

Voor het Start-Up Visa programma moeten ondernemers zorgen voor een minimale investering van CAD 200.000 van een aangewezen durfkapitaalfonds of CAD 75.000 van een aangewezen investeerdersgroep. Voor PNP's variëren de minimale investeringsbedragen van provincie tot provincie.

Bedrijfservaring

Voor elk programma moeten aanvragers aantonen dat ze relevante bedrijfs- of managementervaring hebben.

Taalvaardigheid

Aanvragers moeten aantonen dat ze de Engelse of Franse taal beheersen.

Intentie om te verblijven

Aanvragers moeten aantonen dat ze van plan zijn om in de provincie of het territorium van het specifieke programma te verblijven.

Toelaatbaarheid tot Canada

Alle aanvragers moeten ontvankelijk zijn voor Canada, wat betekent dat ze geen strafblad hebben of een bedreiging vormen voor de veiligheid van Canada.

Conclusie

Tot slot, Canada heeft dan wel geen traditioneel 'Golden Visa' programma, maar het biedt wel een verscheidenheid aan immigratieprogramma's voor investeerders aan die het voor zakenlui mogelijk maken om bij te dragen aan de Canadese economie en een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Deze programma's maken deel uit van Canada's streven om economische groei en innovatie te stimuleren en bieden een win-winscenario voor zowel investeerders als de Canadese economie. Voor iedereen die deze programma's overweegt, is het aan te raden om te overleggen met immigratieprofessionals om te begrijpen wat het beste pad is voor jouw individuele situatie.