Belastingvrije aankopen als handbagage in Canada

Bewerkt: jan 09, 2024 | Tags: Belastingvrije aankopen, Canada inreisvereisten

Op de meeste Canadese luchthavens mag je belastingvrije goederen kopen, waardoor ze goedkoper zijn dan winkels in de winkelstraten, vooral goederen die zwaar belast worden, zoals tabak en alcohol. De Canadese Air Transport Security Authority bepaalt wat wel en niet mee mag aan boord van een vliegtuig en dit kan verschillen van de belastingvrije artikelen in jouw land, dus het is belangrijk dat je de regels begrijpt.

Reizigers vinden belastingvrij winkelen vaak een aantrekkelijke optie, omdat ze goederen kunnen kopen zonder de last van belastingen en heffingen. Maar als het gaat om het meenemen van deze belastingvrije aankopen als handbagage in Canada, zijn er verschillende richtlijnen en overwegingen waar je rekening mee moet houden. Dit uitgebreide artikel is bedoeld om het proces te demystificeren en reizigers praktisch advies te geven.

Duty-free purchases as carry-on baggage in Canada
Belastingvrije aankopen als handbagage in Canada

Inzicht in belastingvrij winkelen

Concept van belastingvrij winkelen

Bij belastingvrij winkelen kunnen reizigers artikelen kopen zonder de plaatselijke invoerrechten en belastingen te betalen. Deze winkels zijn meestal te vinden op internationale luchthavens, in grenssteden en aan boord van passagiersschepen.

Voordelen van belastingvrij winkelen

 • Kostenbesparingen: Het belangrijkste voordeel zijn de mogelijke kostenbesparingen op luxegoederen zoals parfums, alcohol en tabak.
 • Exclusieve producten: Sommige belastingvrije winkels bieden producten aan die exclusief zijn of moeilijk elders te vinden.

Belastingvrij winkelen op Canadese luchthavens

Locaties en beschikbaarheid

 • Grote luchthavens: De meeste grote Canadese luchthavens hebben taxfreeshops in hun internationale terminals.
 • Assortiment: Het aanbod kan per luchthaven sterk verschillen.

Aankopen en afhalen

 • Verkooppunt: Reizigers kunnen aankopen doen wanneer ze vertrekken uit of op doorreis zijn door Canada.
 • Afhaalpunten: In sommige gevallen kunnen aankopen worden afgehaald op een aangewezen punt, vaak bij de instapgate.

Voorschriften voor belastingvrije aankopen als handbagage

Beperkingen op vloeistoffen, spuitbussen en gels (LAG's)

 • Beperkingen op vloeistoffen, spuitbussen en gels: Als je artikelen koopt zoals parfums of alcoholische dranken, houd dan rekening met de beperkingen voor vloeistoffen, spuitbussen en gels. Deze artikelen moeten in verpakkingen zitten met een maximale inhoud van 100 ml per stuk en moeten passen in een doorzichtige, gesloten, hersluitbare plastic zak met een inhoud van niet meer dan 1 liter.
 • Overweging: Aankopen in veilige, verzegelde zakken van belastingvrije winkels zijn meestal vrijgesteld van deze beperkingen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Hoeveelheden alcohol en tabak

 • Beperkingen: Er zijn specifieke beperkingen op de hoeveelheid alcohol en tabak die je belastingvrij Canada in mag brengen. Als je deze limieten overschrijdt, moet je belastingen en heffingen betalen.
 • Advies: Controleer altijd de meest recente toegestane hoeveelheden voor alcohol en tabak voordat je aankopen doet.

Duty-Free en bagagebeleid van luchtvaartmaatschappijen

Beperkingen voor handbagage

De meeste luchtvaartmaatschappijen leggen beperkingen op wat betreft de grootte en het aantal koffers dat u mee mag nemen aan boord van uw vlucht. Bij Air Canada mag je bijvoorbeeld één kleine koffer of tas meenemen, die in het bagagevak of onder de stoel voor je moet passen, en één persoonlijke tas zoals een handtas, laptop of cameratas.

 • Grootte- en gewichtslimieten: Wees op de hoogte van de beperkingen voor handbagage wat betreft grootte en gewicht. Belastingvrije aankopen worden meestal beschouwd als onderdeel van uw handbagagevrijstelling. Spuitbussen, vloeistoffen en gels zijn meestal toegestaan tot 100 milliliter of 100 gram, maar ze moeten in een doorzichtige plastic zipbag van één liter zitten. Je mag kleinere voorwerpen meenemen, zoals lippenstift, parfum, handreiniger of tandpasta, op voorwaarde dat ze in de zak passen.
 • Overwegingen bij het inpakken: Pak verstandig in zodat je belastingvrije artikelen samen met je andere handbagagebenodigdheden mee kunt nemen. Flessen drinkwater mogen niet door de veiligheidscontrole als ze deze hoeveelheid overschrijden, dus het is een goed idee om je drinken te kopen nadat je door de controle bent.

Duty-Free aankopen inchecken

Er zijn beperkingen wat betreft de soorten goederen die je mee Canada in mag nemen en die je mee mag nemen naar je eigen land.

 • Optie voor grote artikelen: Overweeg om grotere belastingvrije artikelen in te checken, vooral als ze de beperkingen voor handbagage overschrijden.
 • Risico op schade: Houd er rekening mee dat ingecheckte bagage gevoeliger is voor beschadiging of verlies, dus pak je spullen goed in.

Aansluitende vluchten en belastingvrije aankopen

Veiligheidscontrole op aansluitende vluchten

 • Opnieuw screenen: Als je een aansluitende vlucht hebt, vooral in een ander land, worden je belastingvrije aankopen onderworpen aan een veiligheidscontrole. Dit kan van invloed zijn op artikelen zoals vloeistoffen, spuitbussen en gels.
 • Strategie: Plan je belastingvrije aankopen rekening houdend met je hele reis, vooral als er meerdere vluchten of tussenstops in verschillende landen zijn.

Internationale voorschriften

 • Verschillende regels: Wees je ervan bewust dat de belastingvrije vergoedingen en voorschriften van land tot land aanzienlijk kunnen verschillen.
 • Onderzoek: Het is raadzaam om de belastingvrije regels te onderzoeken voor alle landen waar je doorheen reist.

Tips voor belastingvrij winkelen als handbagage

Plan vooruit

 • Onderzoek: Kijk voor je op reis gaat naar de belastingvrije aankopen en beperkingen voor je bestemming en eventuele doorreislanden.
 • Budgetteren: Stel een budget vast voor je belastingvrije aankopen om impulsieve aankopen te vermijden.

Wees geïnformeerd

 • Wisselkoersen: Begrijp hoe wisselkoersen de kosten van artikelen kunnen beïnvloeden.
 • Authenticiteit van producten: Koop bij gerenommeerde belastingvrije winkels om de authenticiteit van de producten te garanderen.

Veiligheid

 • Waardevolle spullen: Bewaar waardevolle belastingvrije aankopen zoals juwelen of elektronica in je handbagage.
 • Ontvangsten en documentatie: Houd ontvangstbewijzen en alle bijbehorende documentatie altijd bij de hand voor douane- of veiligheidscontroles.

Wat gebeurt er als u in de lucht bent?

Zodra je door de veiligheidscontrole bent, ben je vrij om belastingvrije goederen te kopen in een van de luchthavenwinkels en mag je deze meenemen aan boord van je vlucht. Je bent echter nog steeds gebonden aan de hoeveelheid die je mag meenemen naar het land van bestemming en als je een aansluitende vlucht hebt, moet je je ook houden aan de regels in dat land.

Iets anders om rekening mee te houden is dat de officiële veiligheidstassen slechts 48 uur geldig zijn vanaf het moment van aankoop, dus het kan zijn dat je een nieuwe zak moet meenemen als er meer tijd verstrijkt tijdens je reis.

Kunnen goederen in beslag worden genomen?

Ja, onder bepaalde omstandigheden mag je sommige of al je aankopen niet meenemen aan boord als ze de toegestane limieten overschrijden of als de goederen niet aan boord van het vliegtuig mogen worden meegenomen. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de beperkingen op toegestane artikelen. Als belastingvrije artikelen niet worden vervoerd in door de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij goedgekeurde veiligheidstassen of als de tas met belastingvrije artikelen is geopend voordat u door de controlepost gaat, dan is het mogelijk dat de artikelen niet aan boord mogen.

Als dit gebeurt, zijn er verschillende opties beschikbaar.

 • Als het nog mogelijk is, stop de artikelen dan in je ruimbagage. Dit betekent dat je de bagage moet ophalen bij de bagageafhandeling, wat je luchtvaartmaatschappij kan weigeren. Je kunt ook overwegen om je handbagage in te checken - dit kan de beste optie zijn, tenzij je de tas aan boord nodig hebt.
 • Stuur de spullen terug naar huis als de luchthaven deze service aanbiedt.
 • Geef de goederen af bij de beveiligingsbeambte, die ze voor je zal verwijderen.

Conclusie

Belastingvrij winkelen kan een voordelig en plezierig onderdeel van je reiservaring zijn. Het vereist echter wel een zorgvuldige afweging van verschillende factoren, waaronder het bagagebeleid van luchtvaartmaatschappijen, veiligheidsvoorschriften en douanetoewijzingen. Door goed geïnformeerd te zijn en vooruit te plannen, kunnen reizigers het meeste uit hun belastingvrije aankopen halen en tegelijkertijd zorgen voor een soepele en probleemloze reis door de Canadese luchthavens en daarbuiten. Vergeet niet dat de sleutel tot succesvol belastingvrij winkelen als handbagage ligt in het vinden van een balans tussen je wensen en praktische uitvoerbaarheid en het naleven van de voorschriften.